Mai este cineva pe aici care a prins vremurile cu cabluri serial?

By | May 29, 2024

Se dă următoarea problemă.

Am un aparat mai vechi care la ieșire are un cablu RS232 cu ieșire cu 9 pini. În el intră un cablu cu conector DE9 mamă cu 9 găuri pentru pini. Acesta este cablul de la ieșirea din aparat.

La celălalt capăt, cablul are un conector DB25 tată cu 25 de pini (ca în poză), care intră într-o imprimantă veche termică.

Deci cablul este DE9 mamă, DE25 tată.

Acum am mai cumpărat un aparat diferit, dar tot cu ieșire RS232, și aș vrea să-l conectez și pe celălalt la imprimantă, ca să printez alternativ.

Problema este că am cumpărat un cablu DE9 —> DB25 tată (deci identic cu celălalt cablu) și aparatul nou nu printează. Am luat cablul de la aparatul vechi, l-am pus la aparatul nou și printează. Deci noul aparat printează, nu aici este problema.

Și acum mă întreb care este problema. Știu că pe vremuri exista și ideea de serial vs paralel. Deci trebuie ales un cablu care să comunice așa cum se așteaptă aparatul să fie comunicația (serial sau paralel). Însă din ce am citit, mufele mamă sunt serial iar cele tată sunt paralel, deci înțeleg că nu aveam cum să greșesc combo-ul de serial-paralel. Sau greșesc?

Ideea este că în momentul de față singura ipoteză ar fi faptul că acel cablu nou pe care l-am cumpărat ar fi stricat, o ipoteză destul de puțin probabilă. Nu cred că am cumpărat vreodată un cablu care să fi fost nefuncțional din start.

Sau greșesc eu pe undeva în schema serial-paralel și nu-mi dau seama?

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

5 comentarii la “Mai este cineva pe aici care a prins vremurile cu cabluri serial?

  1. Dragos

    Din RS232 la DB25 ai facut verificari cu un multimetru sa vezi unde puncteaza cele 9 contacte din serial ?

    Ai repetat acelasi test pe cablul nou? Parca null-modem cable se numea ce vrei tu acolo.. google dupa schema

    Reply
    1. Revo Post author

      Am făcut pe cablul bun test:
      1 – 8
      2 – 3
      3 – x
      4 – 21
      5 – 7
      6 – 6
      7 – 4
      8 – 5
      9 – 22

  2. SirNeo

    “Am luat cablul de la aparatul vechi, l-am pus la aparatul nou și printează. Deci noul aparat printează, nu aici este problema.”

    Ti-ai raspuns singur la intrebare, nu mai ai nevoie de noi.

    Reply
    1. Dragos

      Exact cum spui. Iar noul cablu cel mai probabil e turnat deci nu poate sa-l desfaca la mufe. Daca ai schema gasesti mufe pe care le asamblezi tu si cu un cablu poti sa-ti faci un al doilea cablu (daca nu poti sa-l folosesti pe cel vechi care deja functioneaza)

    2. Revo Post author

      Parcă tot mi se pare foarte puțin probabil ca un banal cablu să fie DOA.

Spune-ți și tu părerea: