Credit doar cu buletinul revine sub o altă formă în 2023

By | February 22, 2023

Prin anii ce au urmat crizei financiare din 2008, o grămadă de bănci și IFN-uri s-au îmbogățit pe seama legislației relaxate, a creditului doar cu buletinul și a lipsei de educație financiară a românilor. Vrei un TV nou? Credit doar cu buletinul! Vrei un PC nou cu Windows XP? Credit doar cu buletinul! Vrei vacanță?! Credit doar cu buletinul. Aproape că erai luat de fraier dacă nu luai și tu un “credit doar cu buletinul”, așa cum făcea toată lumea.

Aveam în bloc familii care erau muritoare de foame și de la o zi la alta când intram la ei în casă apărea un TV nou, o combină audio nouă, un frigider nou, un cuptor cu microunde. Sau un PC nou, pe care nu știau să-l folosească. Îl luau să fie, în speranța că va fi folositor vreodată, și mă chemau pe mine să le instalez Windows-ul. Și eventual să-i și învăț să-l folosească rapid în 30 de minute. Era casa plină obiecte noi și ei tot muritori de foame erau. Aveau cuptor cu microunde dar n-aveau ce să bage în el mai des de o dată pe săptămână.

Și apoi au venit ani la rândul în care cu toții au tras din greu ca să returneze creditele pentru acele obiecte care i-au făcut să se simtă bogați vreo 5-6 luni. Unii și-au luat 2-3 job-uri, alții au plecat să muncească pe afară, fiecare cum a putut.

Acum este din nou o perioadă de instabilitate financiară și simt cum se repetă același scenariu. Dar sub formă un pic mai evoluată și digitalizată.

Vrei un TV nou? ING are secțiune de credit direct în aplicație. “Poți lua până la 50.000 lei prin ING Personal”. Vrei iPhone 14 Pro Max? Revolut a lansat împrumuturile luna trecută. “Ia și tu 125.000 lei, că poate ai nevoie…”. Astăzi au anunțat și cardurile de credit. Toate aplicațiile de banking au acum câte o secțiune de împrumuturi pe care au pus-o la punct și o împing în fața clienților. Și magazinele online au început să integreze wallet-uri și sisteme de “buy now, pay later”.

Sună familiar? Este exact ca acum 10 ani, doar că mai ușor. Buletinul îl au deja, așa că nici măcar nu trebuie să te mai deplasezi până la vreun birou de credite rapide din vreun supermarket. E ca și cum ai avea banii deja în mână, pe telefon. Apeși 2-3 butoane, iei 10.000 lei și ai rezolvat problema. Păi ce, toți fac așa. Tu ești mai fraier?

Nu zic, nu sunt împotriva cardurilor de credit sau a împrumuturilor. Avem și noi un card de credit. Nu-i nimic rău în a avea un card de credit sau posibilitatea de a împrumuta rapid niște bani care să te scoată dintr-o situație nasoală. Le văd însă utile în situația în care un credit sau un împrumut îți poate schimba sau îmbunătăți viața.

Sunt însă curios cum mai stăm acum cu educația financiară, după ce avem deja un exemplu negativ, nu mai târziu de acum 10 ani. Oare câți dintre români folosesc aceste produse pentru urgențe sau oportunițăți și câți pentru distracție, iPhone și Pandora?

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Credit doar cu buletinul revine sub o altă formă în 2023

  1. Dan C

    Nivelul de educație financiară al populației României este de 21% din total, în timp ce nivelul mediu al UE este de 52%, conform unui studiu al S&P Ratings. Acest lucru ne plaseaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana.

    Cam atat ar fi de zis.

    Reply
  2. kiss karoly

    nu este chiar asa de usor sa iei un credit card nici in România de exemplu daca gradul de indatorare este mai mare de 40% nici vorba sa-ti aprobe alt credit.

    Reply
  3. Emilian

    Eu folosesc frecvent cardul de credit.
    Deși consider că am o educație financiara peste medie, câteodată mă ia valul și mă trezesc cu sume de plată de’ti dau amețeli. De asta cardurile de credit mi se par cele mai periculoase/perverse instrumente financiare.
    Pe lângă educația financiară îți trebuie de cele mai multe ori și control și multă disciplină.

    Reply
  4. eBogdan

    Nu vad nimic gresit in a folosi cardurile de credit, sau a cumpara chestii in rate. E mult mai ok sa ai niste bani cash pusi deoparte pentru urgente. Dar cand ai de achizitionat lucruri, sa le iei in rate.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: