Cum am văzut eu dezbaterea dintre Firea, Turcescu și Nicușor Dan

By | May 17, 2016

Aseară, pe Digi24, a fost o dezbatere între candidații pentru Primăria Capitalei: Gabriela Vrânceanu Firea Pandele, Robert Turcescu și Nicușor Dan. Celălalt candidat, Cătălin Predoiu, a refuzat invitația. Dacă n-ați fost pe fază sau dacă pur și simplu vreți să facem împreună haz de necaz, m-am gândit să scriu ce s-a întâmplat.

Despre discuție per total

Ca la piață. În mare parte dezbaterea a fost acaparată de Gabriela Vrânceanu Firea Pandele, iar pe locul doi a fost Turcescu. S-a văzut totuși diferența dintre cei doi. Firea este o prompteristă care este obișnuită să turuie din memorie pe un anume subiect, în timp ce Turcescu, obișnuit cu talk show-urile, mai reacționa și în concordanță cu ceea ce se întâmplă în jurul lui. Nicușor Dan, săracul, stătea într-un colț și aștepta și el să fie băgat în seamnă.

firea-turcescu-nicusor

Sursa foto: “captură” cu telefonul la TV-ul din sufragerie care era pornit pe Digi 24

Gabriela Vrânceanu Firea – Dezagreabilă, comportament de mahala. Strategia ei a fost să îi întrerupă pe toți în timp ce vorbeau, să facă orice ca să aibă ultimul cuvânt. A dat foarte multe cifre, în speranța că telespectatori o vor vedea drept o persoană competentă. S-a agitat foarte mult că este dezavantajată de discuție, dar în realitate, când i se dădea ocazia, nu spunea nimic. A apelat la orice truc, inclusiv prin costumație, care includea o mare cruce la gât. Să știe lumea că este evlavioasă. Comportamentul tipic PSD.

Robert Turcescu – Tactica lui a fost să pândească fiecare enormitate pe care o spunea Firea, și să o sancționeze rapid prin amintirea faptelor de corupție din PSD.

Nicușor Dan – Părea mai degrabă preocupat de spațiile Riemann și de soarta Universului. A fost cel mai relaxat, dar vizibil dezavantajat de faptul că lupta (lupta e mult spus) împotriva a doi oameni de televiziune. A mers pe principiul “Nu mă bag man”.

Despre spitalele din București

Gabriela Vrânceanu Firea Pandele a spus că Guvernul Ponta a semnat un acord pentru construirea a încă 5 spitale, însă că actualul guvern a considerat că sunt necesare doar 150 de milioane de euro din cele 600 aprobate inițial.

Robert Turcescu consideră că banii din dosarul Rompetrom, 600 de milioane, ar fi fost la fix. A făcut și o declarație șocantă, spunând că multe dintre spitalele din București ar trebui rase de pe fața pământului. Din păcate s-ar putea să fie așa.

Nicușor Dan militează pentru transparența achizițiilor publice pentru a nu se mai ajunge în cazul Hexi Pharma.

Despre problema traficului din Capitală

Gabriela Vrânceanu Firea Pandele a spus că RATB-ul are în acest moment 700 de autobuze, și că ar trebui reparate restul de 300 care stau în garaj. Din punctul meu de vedere, o dovadă clară că nu înțelege problema. Ok, repari restul de 300. Întrebarea ar fi … PE UNDE MAI AI LOC SĂ MERGI CU ELE?! Că deja Bucureștiul e saturat de mașini. Încă 300, 900 sau 1000 de autobuze nu ajută cu nimic, dacă toate stau blocate în trafic.

Robert Turcescu a atras foarte bine atenția că toți cei care vorbesc despre problema traficului se gândesc la autobuze, deși tramvaiele pot transporta mai multe persoane și sunt nepoluante. Bun, dar n-a spus concret ce planuri are pentru trafic/tramvaie.

Nicușor Dan le-a dat dreptatea amândurora, spunând că toate propunerile sunt corecte, însă că trebuie prioritizate. El militează pentru GIS, acel sistem inteligent de monitorizare a traficului. Eu sunt de acord, sunt de părere că se simte de când s-a rupt țeava.

Despre clădirile cu risc seismic ridicat

Gabriela Vrânceanu Firea Pandele a spus că pentru a rezolva problema celor care nu-și permit consolidarea unei clădiri, trebuie vorbit cu rudele lor. Pur și simplu nu mai am ce comenta aici.

Robert Turcescu atrage atenția că primăria are o listă cu locuințe care pot fi folosite în caz de calamitate, dar că nimeni nu o poate obține. Şi eu, ca și el, sunt convins că acele locuințe sunt ocupate abuziv de diverși băieți deștepți.

Nicușor Dan prinde viață în sfârșit, să vede că aici este pe teritoriul lui. A corectat cifrele celorlalți doi, i-a atrans atenția lui Firea că sunt 4 clase seismice, nu 5, și a dat niște detalii interesante. Studiul pentru încadrarea clădirilor cu risc seismic este făcut acum 26 de ani. În 26 de ani primăria a consolidat 13 imobile și 60 au fost consolidate de proprietari. Sunt 350 de clădiri în clasa I de risc seismic dintre care 175 sunt în stare critică. Încă o chestie mișto? În momentul de față, dacă primăria începe reabilitarea, proprietarii nu au acces la deviz. A menționat și soluții alternative pentru reabilitare, cum ar fi o “pădure de picioare elastice îngropate sub clădire”.

Întrebări între candidați

Gabriela Vrânceanu Firea nu a știu ce să întrebe. A preferat să-și prezinte în continuare programul ei.

Robert Turcescu a ținut să-l întrebe pe Nicușor Dan de ce pe afișele electorale scrie “Salvați Bucureștiul de politicieni”, din moment ce și el este mai nou un politician. Nu mai țin minte ce a răspuns Nicușor Dan, dar cred că toată lumea a înțeles sensul acelor afișe.

Nicușor Dan a întrebat-o pe Firea de ce PSD-ul nu pune la dispoziție contractele publice pe site, deși și-a luat angajamentul în patru ani la rând că va face asta. E interesantă reacția lui Firea, care spune că nu are cum să dea socoteală pentru cei care au greșit, dar care își arogă totuși, total pe lângă subiect, realizările guvernului Ponta, cum ar fi creșterea pensiilor. Pe lângă asta, mai scoate o enormitate: “Liviu Dragnea nu are dosar penal pentru corupție, ci pentru că a îndemnat lumea să vină la vot”.

Cine a câștigat?

N-aș ști să spun cine a câștigat, dar pot să spun cine a pierdut. Nu știu cum stați voi cu nervii, dar eu cu greu am suportat impertintența lui Gabriela Vrânceanu Firea. Pur și simplu mă zgâria pe creieri de fiecare dată când deschidea gura. Nu a dat niciun răspuns punctual, a avut același comportament ca țațele din RATB care se plâng că pe vremea răposatului o duceam mai bine.

Între Turcescu și Nicușor Dan nu pot alege, dar parcă îl văd totuși cu ochi mai buni pe Turcescu după această rundă. A fost cumva media celorlalți doi. L-aș fi simpatizat mai mult dacă nu se cobora la nivelul lui Firea de fiecare dată. Vorba aia, când cobori în cocină te mănâncă porcii. Pe altă parte, Nicușor Dan a avut răspunsuri destul de punctuale și decente.

Acum aștept doar un eveniment din care să-mi dau seama cine are șanse mai mari în lupta contra Firea: Nicușor Dan sau Robert Turcescu.

UPDATE: A apărut înregistrarea pe Digi24:

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

8 comentarii la “Cum am văzut eu dezbaterea dintre Firea, Turcescu și Nicușor Dan

    1. Revo Post author

      Nu prea avem:
      1. Mirel Amariței – ProDemo
      2. Daniel Barbu – ALDE
      3. Cătălin Berenghi – independent
      4. Nicușor Dan – USB
      5. Bogdan Diaconu – PRU
      6. Petrică Dima – PSRO
      7. Gabriela Firea – Alianța PSD+UNPR
      8. Iulia Gorea-Costin – PNŢCD
      9. Niculae Neamțu – Partidul Republican
      10. Cătălin Predoiu – PNL
      11. Adrian Severin – PDS
      12. Robert Turcescu – PMP

  1. -

    jeg mare e colonenul robert turcescu asta….ma mir ca n-a inceput iar sa planga la tv :))

    Reply
  2. C

    Buna analiza a intalnirii.
    “Între Turcescu și Nicușor Dan nu pot alege,” – sunt curios de ce?
    ND nu e facut pentru TV iar intr-o intalnire cu doi oameni de TV clar nu avea cum sa fie mai ‘fotogenic’.
    Dar aici noi vorbim de primarie – alegem pe cineva care de 10 ani se ocupa cu asta si stie o parte macar din probleme? Sau un “colonel” declarat (probabil ca sa nu o faca altcineva in locul lui)/muzician?
    Ce il recomanda in administratie pe Turcescu? Faptul ca baga contre?
    Sunt niste intrebari legitime.
    Vad fractura logica (asta mi se pare mie) si la altii – recunosc pregatirea unora dar ii discrediteaza ca “nu erau tare in gura”.

    Reply
    1. Revo Post author

      În principiu eu votez anti Firea. Deci încă nu pot alege între cei doi pentru că aștept să văd care dintre ei este favorit. Da, parcă îl prefer pe ND, măcar el a făcut ceva până acum. Dar la fel de bine poți privi și altfel: de 10 ani are aceeași strategie și aceleași rezultate. Adică el nu a fost în stare timp de 10 ani să se pregătească pentru a deveni un candidat viabil. Dacă începea candidat de sector și făcea ceva, poate până acum era primar general.

    2. C

      De acord cu tine, ND e departe de candidatul perfect. Dar de ce Turcescu?

      Si eu votez Anti-Firea; bine as vota fiindca in ziua respectiva voi fi in avion iar la aeroport dimineata nu au cabina de vot.
      Din pacate cred ca PSD/Firea o sa iasa fiindca opozitia se va sfarmita intre ND/Turcescu/PNL/etc…

      P.S. ND incearca – a candidat la consiliu si desi a avut peste alte partide nu a intrat deoarece legea discrimineaza – ca persoana fizica ai nevoie de mai multe voturi decat ca partid
      P.P.S. 10 ani inseamna 2-3 runde de alegeri. ND este la al doilea, de data asta cu partid (vezi punctul anterior).

    3. Revo Post author

      Gata, m-am lămurit, o să votez cu Nicușor. E pe locul 2 în sondaje după Firea.

  3. Procurorul

    Rechizitoriul DNA împotriva lui Dragnea nu conține cuvântul “corupție”. Asta înseamnă că nu s-a încadrat la niciun articol din Codul Penal privitor la corupție, deci nu a fost corupție.

    “Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea pe care o reprezenta, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.”

    Reply

Spune-ți și tu părerea: