Cum cumperi o mașină nouă în 2023

By | April 27, 2023

Știți acele vise în care te duci la reprezentanță, îți alegi modelul, motorul, culoarea și apoi te uiți pe o listă de opțiuni și spui: “vreau și încălzire în scaune, și pilot adaptiv, și faruri full cu LED”? Ei bine, bazându-mă pe interacțiunea limitată pe care am avut-o eu cu dealerii, acum acelea sunt doar vise.

V-am spus că anul trecut termenele de livrare au sărit calul din cauza chip-urilor lipsă. Soluția industriei auto? Acum comandă deja mașini cu echipări prestabilite în avans.

Adică nu prea mai există să alegi tu opționalele și să faci mașina pe comandă. Ai două-trei motorizări, fiecare în diferite echipări: Active, Dynamic, Style, Premium, Luxury, Executive, Opulentus șamd. Tu alegi doar motorizarea și echiparea. Mai nasol este că uneori nici nu au toate echipările pe stoc. Și nici toate culorile. Importatorul pur și simplu lansează în producție niște mașini și apoi le alocă fiecărui dealer în parte.

Nu vorbim aici de branduri de lux, ci de branduri de volum.

Discuția este cam așa:

  • Bună ziua, vrem modelul x, echiparea y, culoare z!
  • Bună ziua, avem modelul x, echiparea beta, culoarea gamma, epsilon, omega? Vreți vreuna? Avem 3 bucăți alocate, cu termen de livrare 4-6 luni.
  • Păi și modelul x, echiparea y, culoare z?
  • Vine în 10-12 luni…
  • Păi și dacă vreau să pun cameră 360 pe modelul x, echiparea beta, culoarea gamma, epsilon, omega?
  • Vine în 14-16 luni…

Și cam asta e. Nu prea ai ce să negociezi, să tragi de preț sau să ceri vreo opțiune cadou sau cu reducere, că sunt doar 3 bucăți. Dacă nu le vrei tu, sigur le vrea altcineva.

Cumva mi se pare că industria auto se auto-reglează atât de bine încât oricum ai da-o, dealerii sunt mereu pe o poziție de forță în raport cu clientul.

  • Se vând bine mașinile iar producția face față cererii? “N-avem ce negocia, dacă nu o cumperi tu, oricum mai sunt vreo 30 de persoane care așteaptă la coadă și vor mașina asta”.
  • Nu se vând bine mașinile? Scade producția astfel încât cererea să fie mai mare decât oferta. “N-avem ce negocia, că avem doar 3 modele lansate în producție, sigur le dăm cuiva.”

Singura șansă este să-i prinzi pe un picior prost, când au estimat greșit o cerere mai mare decât realitatea și se tem să nu rămână cu ele pe stoc. Sau să prinzi un moment bun când apare vreun model nou cu care un producător speră să penetreze un anumit segment de piață și îl vinde cu o marjă mică inițial. De exemplu cum a fost Ford cu Puma și Dacia cu Spring.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

6 comentarii la “Cum cumperi o mașină nouă în 2023

  1. Andrei I

    Ca tot ziceai ca ai auzit ca Audi a facut reduceri atractive, sunt curios unde si cum… presupun ca trebuia sa te duci la o discutie la vreun dealer si sa tragi de ei.

    Reply
    1. George

      E suficient sa intrii pe site-ul importatorului si sa alegi “REMAT2023”, ajungi aici https://audipia.ro/remat-2023

      Au pus oferta entry pt A4, insa toate modelele au discount si diverse pachete/actiuni de discount. Nu e nevoie sa mergi sa tragi de nimeni, oferta se primeste si pe mail, trebuie doar sa o ceri. Daca vrei o oferta concreta, da-mi un semn si iti dau direct un email si nr de tel al persoanei care m-a consiliat pe mine 🙂 am pus TOT ce am vrut pe masina si nu mi s-a zis ca ar fi ceva indisponibil, masina a ajuns in 4 luni de la plasarea comenzii.

  2. vlad

    Eu stiam ca au bagat cu pachete in loc de optiuni din cauza standardelor de poluarea, ca ar fi obligati sa puna conta de emisii pentru fiecare combinatie posibila (fac masina mai grea sau ceva). Asta pre criza de semiconductori

    Reply
  3. Alin

    Eu sunt in procesul de achizitie al unei masini(Formentor sau Proceed gt) si exista destule optionale de pus pe masini. Si suprinzator la Formentor care nu se incadreaza la rabla, iti ofera ei discount aproape identic cu valoarea tichetelor.

    Reply
    1. Revo Post author

      Am cerut și eu o ofertă la Formentor și n-aveau niciun fel de Hybrid. Ce termen de livrare ai primit pentru Formentor, apropo?

    2. Alin

      TSI 2.0 190cai 36 de saptamani(minim). Nu mai exista in configurator nici un hybrid, poti configura doar ce apare pe site.

Spune-ți și tu părerea: