Ce termene de livrare sunt pentru o mașină nouă în 2022?

By | January 26, 2022

Suntem în al doilea an al crizei semiconductoarelor și situația nu este grozavă. Termenele de livrare sunt enorme. Și se pare că această criză nu se va finaliza nici în 2022.

Am mai spus-o. Dacă vreți anul acesta o mașină nouă prin RABLA 2022, vă sfătuiesc fie să luați o mașină din stoc, fie să plasați comanda în luna februarie, de îndată ce începe programul. Altfel sunt șanse să nu o primiți anul acesta. De asemenea, vă sfătuiesc să nu vă vindeți mașina actuală bazându-vă pe ce termen de livrare vă dă dealerul. S-ar putea să rămâneți pietoni mai mult decât vă așteptați. Realitatea este că nici măcar dealerii nu mai știu cu exactitate când vor ajunge mașinile.

Așa că ideea mea este să fac o listă crowd sourced cu termenele de livrare reale pe care le știu eu, pe baza a ce au comandat prietenii și cunoștințele mele. Dacă și voi ați comandat o mașină, lăsați un comentariu cu modelul și termenul de livrare. Cu cât mai multe detalii cu atât mai bine. De ce spun asta?

Înainte de a ajunge la listă trebuie să menționez că termenele de livrare variază foarte mult în funcție de motorizare, echipări și culoarea mașinii. S-a ajuns în situații frustrante în care persoane care au dat comanda mai târziu au primit-o mai devreme pentru că au ales altă culoare a caroseriei. Așa că va fi o listă … aproximativă.

Termene de livrare Dacia 2022

Dacia stă cel mai bine din punctul meu de vedere. Asta pentru că produc mașinile local (cu o singură excepție 🙂 ). Au câteva niveluri standard de echipări și nu au nevoie de transport transfrontalier. Totuși, au și ei câteva probleme. Citeam anul trecut că aveau probleme de aprovizionare pentru sistemele de infotainment de la Duster.

Totuși, dacă este ceva ce apreciez la Dacia este faptul că sunt foarte transparenți cu termenele de livrare. Dacă intrați pe vanzari.dacia.ro, puteți vedea că termenele de vânzare sunt trecute clar.

Pentru mașinile comandate acum, cele mai multe termene sunt în aprilie, dar sunt și cu termene pentru martie sau iunie. Așadar aș spune că vă așteaptă o durată de așteptare de minim trei luni și maxim cinci luni.

termen livrare dacia 2022Legat de excepție, adică de Dacia Spring, eu am comandat-o prin mai 2021 și am primit-o la sfârșitul lui noiembrie. Am scris aici cu lux de amănunte cum a decurs totul. Deci vreo 6 luni de așteptare. Altă cunoștință a comandat-o în decembrie și se pare că o va primi în februarie. Termen foarte bun aș spune eu.

Termen de livrare Ford (Puma) 2022

După cum probabil știți, Ford Puma este produs în România. În 2020, când am comandat-o noi, durata de așteptare a fost de aproximativ 3 luni. Însă și cei de la Ford au avut probleme cu semiconductoarelor și anul trecut chiar au oprit producția timp de o lună.

ford puma 2020 românia

Din informațiile pe care le am, în funcție de motorizarea aleasă, se pare că termenul de livrare de acum variază între 4 și 6 luni. Termenele de livrare mai spre șase luni pare că sunt la modelele cu motor de 1.5 litri diesel și cutie automată.

Termen de livrare Mazda (CX5) 2022

Un prieten a dat comandă pentru Mazda CX5 cu motorul de 2 litri aspirat (165 cp), culoare roșie, cutie automată. A așteptat luna septembrie pentru a da comandă folosind configuratorul nou (pentru modelul 2022). A primit estimare de livrare în luna februarie 2022 iar mașina s-a livrat acum câteva zile. Iată așadar și o surpriză plăcută. 5 luni de așteptare parcă sună mai digerabil.

Termen de livrare Hyundai 2022

Situația este jalnică la Hyundai. Cunosc două cazuri de mașini modele diferite cu termene enorme de livrare. Una dintre cunoștințe a comandat o Hyundai Kona în decembrie 2021 și a primit termen de livrare în august-septembrie 2022. Deci nici mai mult nici mai puțin de 10 luni la prima strigare. Eu însă aș putea să bag mâna în foc că vor întârzia față de termenul inițial.

De ce spun asta? Pentru că știu experiența unui membru al familiei cu Hyundai Tucson PHEV culoare Black Knight și interior Teal (combinația fatală se pare). Comandă în aprilie 2021, posibil să ajungă mâine. Însă situația cu dosarul RABLA este incertă. Posibil ca dosarul RABLA 2021 să fi expirat deja. Asta înseamnă bătăi de cap pentru toată lumea, deoarece va trebui refăcut dosarul pentru RABLA 2022. Și spre deosebire de anul trecut, acum va trebui și o mașină la schimb pentru Rabla Plus.

UPDATE: Maşina s-a livrat în februarie până la urmă. A mai stat vreo 2 săptămâni în curte la dealer pentru că expirase dosarul RABLA. S-a refăcut dosarul, s-au mai casat două rable şi în final am primit-o.

Asta în condițiile în care Tucson se produce în Europa și nu în Coreea, precum Hyundai Kona.

În concluzie, calculați bine dacă vreți o mașină nouă în 2022. Pe lângă termene mari de livrare, această discrepanță între cerere și ofertă vine și cu creșteri de prețuri. Atât pentru mașinile noi, cât și pentru cele second hand, care sunt disponibile imediat.

Termen de livrare Citroen, Peugeot, Renault, Honda, Kia, Toyota, VW și restul pentru 2022?!

Din păcate nu am persoane în cercul de prieteni care să fi făcut recent comenzi la celelalte branduri.

Citisem că Toyota avea stocuri de semiconductoare de când au avut o problemă cu un tsunami, așa că nu au fost afectați atât de tare. Nu știu dacă este valabil și în România. La polul opus știu că Volkswagen Group avea de mult probleme în a face față producției pentru modele populare. Chiar și în anii de dinainte de pandemie.

Sunt curios cât de repede livrează Renault și Nissan, având în vedere că sunt în același grup cu Dacia.

Sunt curios cum se mișcă cei din Stellantis (Citroen, Peugeot, Opel) și cum se mișcă fratele Hyundai-ului, Kia.

Așa că dacă ați comandat o mașină sau știți un termen de livrare, lăsați un comentariu. Va fi de folos pentru ceilalți.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

53 comentarii la “Ce termene de livrare sunt pentru o mașină nouă în 2022?

  1. hoinaru

    La Nissan am avut în 2020 livare în vreo lună și jumătate. Mi s-a părut enorm chiar și atunci! Și luasem modelul vechi, care urma să nu se mai fabrice…

    Reply
  2. Andrei

    Mazda CX5 facelift, comanda lansată pe la mijlocul lui ianuarie 2022, livrare programată pentru august-septembrie.
    Dacă renunțăm la sistemul audio Bose, venea mai repede cu cel puțin o lună.

    Reply
  3. Merkava

    Toyota a dat termen 29 de saptamani pentru RAV4 hibrid,semn ca s-au epuizat stocurile de semiconductoare.

    Reply
    1. Merkava

      Tot legat de Toyota, intre 28 ianuarie si 01 februarie pretul de lista la echiparea Adventure a crescut cu 1800€.
      Nu cred ca merita 46.050€, din care mai scazi o Rabla si max. 1% discount de dealer, pare o masina frumoasa la exterior dar urata cu spume la interior si plina de sintetic,
      asta in conditiile in care in US/Canada au scazut cam cu 1000$ pretul, mergand pe niste alegeri cel putin ciudate: navigatie de 7″, in loc de cea de 8″, asta apropo tot de stocuri(ultimul review urcat pe youtube).
      Pare ca piata din .ro nu-i intereseaza prea tare, altfel nu-mi explic majorarile de pret.

    2. Revo Post author

      Au crescut toate prețurile la toate mașinile, inclusiv în afara țării. Cupra Formentor care era anul trecut 26.000 € este acum 29.300€. Dacia Spring s-a scumpit cu 1000€ șamd. De vină sunt criza semiconductoarelor + inflație + creșterea prețului la energie electrică.

  4. Florin

    Am facut comanda pentru Toyota Yaris Cross pe 25 ianuarie 2002 si termenul se livrare dat de dealer este noiembrie-decembrie 2022

    Reply
    1. Viola Maria Popov

      Am comanda din decembrie 2021. Nu va veni nici măcar în Octombrie. Pentru ca nici măcar nu edte pe lista de fabricatie

    2. Daniela

      Buna ziua! Am intrat în programul rabla 2022 in luna mai ,am făcut comanda de Kia Stonic ,am platit avansul iar în maxim 1 luna de zile toată suma pt mașina conform cerințelor.Inca nu am primit mașina,in fiecare luna apar noi scuze !

  5. Cla

    Am plătit avans pentru o hyundai Kona automată în mai 2021, plus am dat o mașină la rabla în august 2021 la insistentele celor de la reprezentanță. Nici în ziua de azi nu știu un termen posibil de livrare, iar toată lumea ridica din umeri….Ceea ce e ciudat în toată criza asta, e ca unii si-au primit mașinile!

    Reply
  6. Svet Augustin Marius

    Am făcut comanda pentru Hyundai Santa fe plug-in în luna ianuarie 2022 ,mi s-a spus de la reprezentanta Constanța, ca termenul de livrare ar fi undeva în luna noiembrie 2022,este un termen destul de lung.

    Reply
    1. Denis

      Sigur o sa fie mai mare termenul. Eu am comandat anul trecut in iunie un Santa Fe PHEV si nici pana in ziua de azi nu am serie de sasiu si nimeni nu stie cand va sosi masina. Cei de la HAR au un robot care iti spune tot timpul ca ei depun toate eforturile sa ne vina masinile la timp.

  7. Marius

    Am făcut comandă în luna septembrie de Hunday Tucson M-hybrid.Oare când o să primesc mașină?A primit cineva mașina din lunile august-iulie?

    Reply
    1. Stoicovici Radomir

      Mașina Hundai tucson lucsuri Mhibrid comandata la Tiriac Oradea cu termen de livrare octombrie 2021 nici azi 01.04 2022 nu știu când va fi livrata.

    2. RusA

      Este aprilie 2022 si inca astept dupa un hyundai tucson m hybrid comandat in iunie 2021. (Si cica, dupa spusele dealer-ului a fost comandat cu cateva luni inainte, ca sa aiba pe stoc. Nici nu stiu daca sa cred ca e o minciuna sau nu). Nu am nici macar serie de sasiu. Incerc sa imi cobor asteptarile cat mai mult posibil si sa sper ca vine anul acesta.

  8. Valentin

    Am comandat Skoda Octavia 1.5 tdi MILF hibrid in aprilie 2021 și nu a sosit nici până azi .Mai rău este că ,nici măcar nu se știe termenul când va sosi.

    Reply
  9. Georgeta

    Am dat avans in sept 2021 pt hunday bayon hibrid automata. Termen livrare nov-dec 2021. Suntem in martie 2022 si nu avem nici o noutate…

    Reply
  10. Alex

    Astazi am comandat o Dacia Spring argintie….ca albastra nu mai aveau:)) . Timpul de livrare estimat a fost de apriximativ 6 luni.

    Reply
  11. Ion

    Eu am dat comandă în septembrie comandă de Hunday Tucson M-hybrid și nu am nici o noutate.

    Reply
  12. Cătălin Stănescu

    Am comandat pe 8 decembrie 2021 un Renault Captur 1.0 Tce GPL echipare intens și am fost anunțat că a intrat în țară și să achit restul de bani . Livrare în maxim 10 zile .

    Reply
  13. Mihai

    Am comandat Skoda Octavia 1.5 benzina pe data de 12 aprilie 2021. Noul termen de livrare este August 2022. La inceput termenul de livrare a fost octombrie 2021, apoi s-a schimbat in martie 2022, si apoi august 2022.
    O bataie de joc. Cine stie cand o sa livreze masina ?

    Reply
  14. Gabriela

    Ford puma mild hibrid ,cutie automata comandată în august 2021 nu a ajuns nici acum!!

    Reply
  15. George

    Octavia 1.0 hybrid dsg comandata la inceputul lunii iunie 2021… nu se stie nimic de ea , noroc ca ma dau cu una care in iunie 2022 face 4 ani

    Reply
  16. Carmen

    Am comandat Toyota Yaris Cross în 28 feb 2022 și am primit termenul în feb 2022

    Reply
  17. Varga Tiberiu

    Hyundai Kona 1.0 rezervat 5 februarie 2022 si dealerul a zis undeva pe mai iunie .Oare e adevarat sau cat mai trebuie asteptat

    Reply
    1. Cornel

      Si eu am comandat in martie 2022 si inca nicio veste pentru o Kona hibrid. La voi ceva noutati?

  18. Alex

    Hyundai i20,84 CP,1.2 cm3, comandat de 6 luni de la dealer Oradea livrat la timp,bravo băieți,se poate.

    Reply
  19. Marius

    Am dat comandă de un Tucson M- Hybrid in Septembrie 2021.masina fiind comandată din luna iulie de dealer.Nu a venit nici acum.

    Reply
  20. Adrian

    Salutare.
    Am comandat un ssangyong Korando in 12 ianuarie 2022, mi sa dat termen de livrare 6-8 luni.
    Cand am fost la drive test mi sa specificat sa dau avansul cat mai repede in ianuarie ca sa intre in productie in luna martie.
    Astazi dupa 6 luni primesc feedback de la smt motors ca masina inca nu a foat produsa, spera sa intre in productie in iulie 2022.( in conditiile in care termenul maxim de 8 luni este in 15 august)
    In afara de interiorul grey si clusterul digital este o masina cu nivel de echipare mediu.
    Pacat..nici nu am primit-o si incep sa am acelasi sentiment ca la o masina care se strica mereu…
    Cred ca dealerii/vanzatorii ar trebui sa ceara mai des feedback de la firma mama pe care o reprezinta si sa dea clientului final date realiste nu doar vise frumoase.
    Atentie, nu condamn Smt Motors, dimpotriva Dsoara Ana( agenta de vanzari) este o tipa chiar misto care a venit cu alternative la dezamagirea mea.

    Reply
  21. Dorian

    Am dat avansul pentru o Kia Stonic prin aprilie si mi s-a spus initial ca va fi livrata in septembrie,apoi mi s-a comunicat ca termenul a fost amanat pentru octombrie,dar nu cred ca am sa intru in posesia ei anul acesta…

    Reply
    1. Oana

      Buna,
      Intrebare de necunoscator. Cat ati dat avans oentru Kia Stonic? Mulțumesc.

    2. Dorian

      Am dat avans cam 3000 de Euro.Oricum,astazi suntem in 16 Ianuarie 2023 si masina este de mai bine de o luna in Vama Bucuresti.

  22. Adi

    Salut,

    Dacia Duster Prestige, prin programul Rabla, avans platit pe 31.martie, suntem in luna iulie si nu mi-au dat nici macar seria de sasiu, totusi dealerul ma incurajeaza ca o voi primi anul asta.

    Reply
  23. Dan

    Am comandat Kona hibrid 2w in ianuarie 2022 cu prognoza de livrare iulie -august.
    Acum inca nu am seria de sasiu si mi-au cerut sa aleg alta culoare pt ca cealalta nu mai este disponibila {?}. Oficial nu am primit nici un document. Au fost numai discutii telefonice.
    Nu este o informare transparenta si credibila.

    Reply
  24. Robinson-Constantin Chera

    Am comandat un Focus Titanium X cu aproape toate optionalele in feb 2022, 21k cu 2 rable, termen initial de productie sept 2022, dupa iulie 2022, si acum cel mai probabil 2023…Mai bine luati ceva din stoc chiar daca are dotari mai putine decat sa asteptati un an si jum pentru niste fiare.
    Nu cred ca se va rezolva criza asta pana in 2024-2025 ptr ca asa se vrea

    Reply
  25. Viorel Popescu

    Comandat in 32 iulie 2021 Hyundai Tucson Style + roșu, încă nu e produs (sfârșit de august 2022)!

    Reply
  26. Iulian

    kona hybrid comandata in dec 2021, serie de sasiu venita in iulie 2022, masina ajunsa in RO, la Curtici, in 15 august 2022, achitata integral si…surprize, surprize…e deja 13 sept 2022 si Hyundai n-a reusit s-o duca de la Arad la dealer!!!!…dupa n telefoane la Hyundai care habar nu are cand va gasi de cuviinta transportatorul sa livreze…din RO in RO…studiez cu avocatul sa-i dau in judecata, pe Codul Civil, ptr “tulburare de posesie”…singura solutie!!!…

    Reply
  27. Ad V

    Mazda CX-5, comandata la inceputul lui iunie 2022, livrata in 15 septembrie

    Reply
  28. ANODIN

    CUPRA FORMENTOR 1.4 PHEV,COMANDA IN FERUARIE. TERMEN DE LIVRARE 10-12 LUNI. Directorul comercial a spus initial 10 luni, dar apoi, ca fie sigur a zis 12 luni. Deocamdata in termen. Am pe cineva in Spania si l-am rugat sa mearga la un dealer de acolo. I-au spus ca o comanda din octombrie 2022 are termen de livrare( pentru aceeasi masina)12-14 luni. Eu mai am timp si rabdare pana in IANUARIE 2023.

    Reply
  29. Mirel

    Toyota Corolla Sedan hybrid – comandata in Nov. 2022 – estimat livrare la finalul lui iunie 2023 – cu toate ca sistemul de comanda arata ca ar veni undeva prin martie..

    Reply
    1. Apollo

      La ce sistem de comanda te referi? Se poate vedea undeva statusul comenzilor la Toyota? Merci

  30. Daniela

    Am dat avansul pentru o KONA hybrid în ianuarie 2022 si mi s-a spus initial ca va fi livrata in iulie, acum este decembrie și tot nu știu când va fi livrata.

    Reply
  31. ANODIN

    Buna ziua. Ieri am primit o veste buna de la dealer si anume mi-a trimis mesajul:CONFIRMARE PRODUCTIE CU NR……..Cred ca asta inseamna ca am serie de șasiu si probabil intra pe linia de fabricatie.Cat va mai dura nu stiu, dar se pare ca mai putin de 2 luni. Sper! De la lansarea comenzii au trecut 10 luni, cat a estimat directorul comercial al dealerului.

    Reply
    1. Revo Post author

      Da, de regulă după ce se alocă seria de șasiu lucrurile se mișcă destul de repede. S-o stăpânești sănătos!

  32. Dorian

    Am achitat avansul pentru o Kia Stonic acum 11 luni,adica la jumatatea lunii februarie 2022.Pe 8 decembrie 2022 a fost descarcata de pe vapor in Slovenia si de mai bine de o luna sta in Bucuresti,in Vama.Probabil vamesii inca n-au terminat cu sarbatorile,o fi tinand si astia pe vechi sau extra vechi…Si sa nu ti se acreasca de tara asta…

    Reply
    1. Revo Post author

      Nu știu dacă e de țară sau de-o procedură mult prea complicată de la Hyundai/Kia. La fel am pățit și noi cu un Tucson. Până l-au descărcat a expirat RABLA și a trebuit refăcută documentația.

  33. Serban

    Toyota Corolla Hybrid 2023, contract semnat in septembrie 2022, acum la final de ianuarie 2023 “nu exista nicio veste de la producator” (zic cei de la reprezentata Toyota…).
    Mi se pare incredibil ca nu pot da un termen clar.

    Reply
    1. Revo Post author

      Da, se pare că Toyota avea un stoc inițial de chip-uri, care acum e cam pe terminate și din cauza asta au început să aibă și ei probleme.

  34. ANODIN

    Azi am fost anuntat ca masina se afla la dealer. Deci a venit in aproape 365 de zile, cum era estimat. Am termen de 5 zile pentru plata integrala si ridicare. Bafta si rabdare tuturor!

    Reply
  35. mihai

    Audi Q7 TFSI, masina comandata in 23 decembrie 2022, multe dotari optionale restrictive, masina a primit confirmare de productie in 30 martie 2023. Livrare estimata, inceput de mai.

    Reply
  36. anonymous

    Kia Ceed SW MY23 7DCT Star+ si optionale, comandat in iunie anul trecut a venit in iulie anul acesta deci 1 an de asteptare

    Reply

Spune-ți și tu părerea: