Cum văd eu evoluția pieței imobiliare

By | July 12, 2022

Să presupunem că am niște bani și vreau să cumpăr un apartament. Întrebarea este dacă să cumpăr acum sau să mai stau să văd ce se întâmplă.

Dacă cumpăr acum este posibil să cumpăr la o valoare mare și apoi să scadă, dacă mai aștept este posibil să am mai puțini bani din cauză de inflație și creștere euro.

Eu, ca expert în imobiliare care n-a cumpărat niciodată un apartament, văd lucrurile în felul următor.

La nemți începe deja să fie ceva panică, pentru că-s dependenți de gaze rusești. La noi încă nu a ajuns, dar o să vină tăvălugul și peste noi. Inflație este deja prezentă, gigacaloria s-a scumpit deja, prețurile la energie electrică au crescut, la gaze la fel. Și cel mai puternic se va simți la iarnă. Acum încă ne putem ascundem după deget, dar iarna va fi grea.

Și atunci îmi imaginez că oamenii de la bloc vor constata că într-adevăr e nasol să dai 1000 lei în loc de 400 lei pe lună pe întreținere. Și apoi să mai plătești și curent și gaze pe lângă asta. Și de data aceasta va fi nasol pentru toți. Și pentru cei cu căldură de la RADET CMTEB, și pentru cei cu centrală pe gaze. Și pentru cei cu centrală pe curent. Ba chiar și la lemne a crescut deja prețul din primăvara asta. Pentru toți au crescut costurile.

Probabil că oamenii vor trece cum-necum peste prima iarnă, probabil vor rămâne cu datorii la întreținere pe care le vor stinge (sau nu) în primăvară-vară-toamnă 2023. Dar nu știu dacă vor vrea să intre într-o a doua iarnă cu costuri de 1000 lei per lună la întreținere. Mă gândesc mai ales la bătrânii pensionari care au rămas în apartamente de 3-4 camere. Și probabil că vor vinde apartamentul de 4 camere, vor lua unul de 2 și cu diferența plătesc datoriile. Cei cu apartamente mai mici poate se vor refugia la casa părintească de la țară, nu știu.

Eu cred că începând cu primăvară 2023 va crește oferta de apartamente scoase la vânzare. Creștere de ofertă, scădere putere de cumpărare, teoretic prețurile apartamentelor ar trebui să scadă.

Așadar, eu dacă aș avea niște bani acum și aș vrea un apartament, aș aștepta să văd ce se întâmplă. Cred că prețul încălzirii va avea un efect mai disruptiv decât creșterea inflației care este oarecum predictibilă.

Voi ce ziceți?

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

5 comentarii la “Cum văd eu evoluția pieței imobiliare

    1. Revo Post author

      Cu mașinile nu este același lucru. Din cauza costurilor mai mari de fabricare, a crizei din lanțul de transport și din cauza crizei semiconductoarelor durata de livrare și prețurile mașinilor noi au crescut. Drept urmare au crescut și prețurile mașinilor second hand din această cauză (pentru că sunt disponibile imediat). În același timp, pentru a se proteja de inflație, oamenii investesc în bunuri (case, mașini, ceasuri, bijuterii), drept urmare —> cerere mai mare —> preț mai mare.

  1. vlad

    Eu am aceeasi parare. Deja am vazut anumite case ca s.au ieftinit cu 10-20%.

    Pana una alta mai faci un depozit bancar sa mai ateneuzi din inflatie.
    La procredit bank ai 8%an pe 12 luni, 7%an la 6luni, 6%an la 3luni. Iar la cont de economii 3%.

    Referitor la comentariul lui Madalin, masinile sunt un bun de consum, au alt rulaj fata de apratamente. E ca si cum ai zice ti se pare ca a scazut cererea de paine de cand s.a scumpit.

    Reply
    1. Revo Post author

      Cu casele nu știu ce să zic. Presupun că va scădea prețul celor deja construite. Cei care au o ditamai casa vor constata că e greu și scump de încălzit, cei care au o a doua casă sau o casă de vacanță la fel. Plus că după ce vor vedea costurile la utilități, oamenii vor fi mai reticenți în a face trecerea de la bloc la casă.
      Însă pentru casele noi pe de-o parte ar trebui să crească pentru că a crescut prețul materialelor de construcții și din cauză că se construiește mai puțin –> mai puțină ofertă –> aceeași cerere (?), deci posibil prețuri mai mare.

    2. vlad

      Au crescut preturile si profiturile.
      In ciorogarla acum casa noua este 130k cu tot cu teren si profitul dezvoltatorului, in alte comune din ilfov case similare cu teren similar sunt 300k+, 400k. Diferenta intre pretul terenului fiiind de maxim 100k. Dezvoltatorii joaca cu profituri de 100k+ per casa. Au de unde sa scada. Depinde daca au credite luate pentru ce construiesc sau romanache credul plateste tot la nivel de groapa si poze cu randari (ca tipa aia cu avans de 10k pentru dubai lol).

Spune-ți și tu părerea: