Am trecut de la Android la iPhone 14 Pro (timp de o săptămână)

By | October 25, 2022

După ce am fost la lansarea iPhone 14 la iStyle, am plecat și cu un iPhone 14 Pro, să văd și eu minunea de 48 de MP.

De obicei când primeam un iPhone în teste outsource-uiam asta la Alice și o întrebam cum i se pare versus modelul pe care ea îl avea la momentul respectiv. De data aceasta însă am decis să-l folosesc chiar eu. Deci am băgat Androidul în sertar (ok, nu chiar, tot l-am luat cu mine peste tot) și mi-am făcut cont de iCloud.

Deci, cum mi s-a părut iPhone 14 ca utilizator de Android?

Ei bine, dacă vă așteptați la ranturi și frustrări, nu este cazul. Au fost câteva funcții care mi-au plăcut și pe care le-aș vrea și pe Android, au fost și chestii care mi-au lipsit. Să o luăm cu începutul.

Lock screen, Always On Display, Dynamic Island

Mi-au plăcut foarte mult lock screen-urile din iOS 16. L-am folosit predominant pe cel cu gobul pământesc și ulterior am trecut la cel care îți scoate portretul sau un obiect un pic în fața ceasului. Foarte mișto ambele, inclusiv fonturile alese de Apple mi-au plăcut.

 

L-am ținut în permanență cu Always On Display pornit, însă nu mi se pare că aces AoD este la fel de eficient ca la Android. Adică în principiu nu vezi decât ceasul și scurtăturile pentru cameră și lanternă. La Android mai vezi și iconițele notificărilor, chestie care mi se pare utilă.

Dynamic Island mi se pare foarte mișto integrată în interfața din iOS. Sunt diferite aplicații din iOS care au integrate diverse funcționalități în Dynamic Island. De exemplu poți vedea un timer sau poți ține apăsat pentru a da skip sau pauză melodiilor șamd. Singurul “dezavantaj” cu privire la el l-a sesizat un prieten mai heavy user de iOS. Și anume, când dai un clip pe full screen, Dynamic Island-ul este mult mai evident în comparație cu notch-ul, care nu intra “în cadru”.

Apropo, display-ul este foarte bun și foarte luminos. La luminozitate maximă aproape că te dor ochii dacă te uiți la el pe întuneric.

Autonomie

Cu Always On Display pornit în permanență, iPhone 14 Pro a rezistat minim o zi indiferent de câte fotografii și filmări am făcut eu în ziua respectivă. Și am fost și într-o mini ieșire la munte cu el, în care au fost zile cu sute de fotografii. Dacă nu aș fi fost fan al Dark Mode-ului, nu ar fi fost nevoie să-l activez din rațiuni economice. Deci din punctul ăsta de vedere, nota 10.

Cameră foto

Pe scurt, noutățile sunt că la camera principală s-a făcut upgrade de la 12 la 48 de megapixeli iar camera frontală are acum focalizare automată.

Primul lucru pe care l-am observat este că, la fel ca în cazul tuturor modulelor mai noi, a scăzut distanța focală. Tradus în limbaj normal, persoanele și obiectele par mai mici în fotografii și trebuie să te apropii o idee mai mult de subiect ca să faci poze.

Apoi, pe partea de zoom, telefonul stă foarte bine. Pozele sunt clare chiar și la zoom-ul maxim (15x). Iată o serie de imagini din Herăstrău, cu zoom de la camera wide până la 15x:

De night mode nu am fost impresionat. Adică nu-i nimic din ce nu poate face un Android. Comparat cu telefonul meu, expunerea durează la fel, între 1 și 2 secunde. Mi se pare însă că la unele fotografii pe timp de noapte, iPhone-ul scoate culorile prea reci.

Dacă-i ceva ce mi-a plăcut cu adevărat la sistemul de camere este partea de portrete și camera de selfie-uri. Deși sunt mulți care spun că telefoanele cu Android fac mai bine portrete (mai ales la separarea subiectelor de un fundal complicat), mie mi-a plăcut foarte mult acest iPhone 14 Pro. Cumva formele fețelor sunt mai aproape de adevăr la iPhone, la fel și tonul pielii.

Am folosit și cinematic mode ca să mă filmez mergând pe străzile din Sinaia. Foarte bună funcția. Iese un video excelent, foarte bine stabilizat și cu separare foarte bună de fundal. Foarte util pentru creatori de conținut și cei care fac vlog-uri.

L-am tot comparat cu telefoane cu Android, însă de fapt majoritatea persoanelor sunt interesate cum se compară cu iPhone-urile precedente. La capitolul cameră eu l-am comparat cu iPhone 12 Pro al lui Alice și diferențele … sunt, dar nu majore. Adică mă așteptam cumva să se vadă ceva senzațional datorită trecerii de la 12 MP la 48 MP. În realitate însă, și camera de 12 MP este foarte bună.

Aș spune că diferențele nu le vor simți utilizatorii de rând, ci mai degrabă heavy userii. Iar diferențele sunt în low light și în detalii. La low light, noul algoritm de procesare parcă elimină și un pic mai bine light flare-urile de la bec, față de 12 Pro.

Ce nu mi-a plăcut la iPhone 14 Pro?

De fapt ce nu mi-a plăcut la iPhone în general. Dacă ar fi să aleg un singur lucru care nu mi-a plăcut, aș spune că nu m-am obișnuit de loc cu interfața cu gesturi. Eu sunt din acei oameni din epoca medievală, care încă au butoane de back la Android. La iOS mi s-a părut obositor să țin minte de fiecare dată de unde a apărut un meniu. A apărut de jos în sus? Atunci trebuie să dau swipe de sus în jos ca să scap de el. A apărut de la stânga la dreapta? Uneori voiam să derulez prin fotografiile de pe Facebook și reveneam la postarea principală șamd. E un learning curve mare aici.

Altă chestie pe care n-am înțeles-o niciodată. Mai ales că acum are și iPhone always on display, de ce nu are și el un sistem care să-ți spună în cât timp se încarcă la 100%? Îl bagi în priză și trebuie să ghicești tu cam când se va încărca full.

În concluzie

iPhone 14 Pro este un telefon foarte bun, însă upgrade-urile de la iPhone 12 Pro sau iPhone 13 Pro țin mai degrabă de detalii. Trebuie să știi unde să te uiți și să te decizi dacă aceste feature-uri sunt relevante pentru tine. Mă refer la display un mai luminos, camera ușor mai bună în detalii și lumină proastă, Always On Display, Crash Detection, Bluetooth 5.3 și ce-o mai fi.

Eu, dacă aș avea un iPhone 12 sau 13, nu mi-aș pune probleme de upgrade. De la iPhone 11 în jos merită cu siguranță upgrade-ul. Totuși, ar trebui să luați în calcul că va fi ultimul iPhone cu încărcare pe Lightning. iPhone 15 va trece pe USB C. Așa că poate vreți să îl așteptați pe acela.

P.S: Mulțumesc din nou, iStyle pentru că mi-a împrumutat telefonul să mă joc cu el 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Am trecut de la Android la iPhone 14 Pro (timp de o săptămână)

    1. CatalinR

      cred ca s-a simtit foarte special. cu siguranta ca a fost admirat de toata lumea de la mall.

    2. Revo Post author

      Da, în săptămâna aceea parcă am și mers mai drept pe stradă, cu pieptul în față. Vecinii mă salutau mai des, femeile îmi zâmbeau, mașinile îmi dădeau prioritate în trafic șamd 🙂

Spune-ți și tu părerea: