La ce este bun de fapt un antivirus pe telefon (chiar și pe telefonul altora)

By | October 24, 2022

Am avut o revelație.

Eu sunt genul care știe cu precizie ce face pe telefon, pe ce site-uri intră, ce aplicații instalează, de unde vine o notificare șamd. Așadar nu am dat niciodată importanță unui antivirus de telefon, care să îmi spună el mai bine ce fac.

Dar eu fac parte dintr-o categorie specifică de power users. Îmi dau seama că majoritatea oamenilor sunt mai puțin tech savvy și nu știu exact ce fac pe telefon, dacă sunt pe aplicația de Facebook sau în browserul Chrome, de la ce aplicație a apărut o notificare șamd. Unora, deși au smartphone, efectiv le este frică să-l folosească mai mult decât pentru dat un apel, poze și căutat ceva în bara de Google Search de pe Homescreen.

Și mă uit la ai mei și ai lui Alice, care deși ne au lângă ei, periodic mai scapă câte ceva dubios pe telefonul lor. De exemplu alor lui Alice le-am instalat widget-ul de vreme de la Google. De fapt am făcut o scurtătură. Fiind vorba despre Google, bineînțeles că se instalează mai greu. Trebuie să cauți “weather” (sau “vremea”) în bara de Google Search, apoi ți se afișează vremea, apeși pe cele trei punctulețe din colțul dreapta sus al ecranului și dai “Add to homescreen”. Apoi ai acces la aplicația simpatică de vreme de la Google, care are o broscuță drept mascotă.

Doar că de la un timp vremea lor spunea lucruri diferite față de vremea noastră. Iar când îi întrebam de ce nu și-au luat umbrela sau unde au văzut ei că plouă când afară e soare, ne spuneau: “Așa zice Frog Weather”. O perioadă n-am dat importanță. Apoi, butonându-le telefonul, surpriză! Scurtătura către widgetul de vreme de la Google dispăruse, iar în locul lui era o aplicație care chiar se numea Frog Weather. Și care imita perfect widgetul Google. Probabil că au șters din greșeală acel widget de pe homescreen și ulterior, neștiind cum să-l instaleze, au intrat în Play Store și au descărcat ceea ce părea a fi aplicația pe care o căutau.

Acum … de ce ar face cineva o aplicație care să arate identic cu un Widget de la Google?! Nu știm, noi doar punem întrebări…

Ai mei fac la fel. Periodic îi găsesc abonați la Alerte din acelea de la cine știe ce site sau notificări dubioase de la o aplicație de QR code reader pe care au descărcat-o pentru că nu știau că majoritatea telefoanelor au acum QR Code redear integrat în cameră.

E recunoscut faptul că Play Store-ul nu-i tocmai cel mai curat magazin. Sunt sute de aplicații acolo care uneori mai fac un pic de keylogging, alte ori îți mai dau niște notificări cu ceva cupon de 100€ câștigat la cine știe ce magazin, mai primești spam prin SMS și alte asemenea. Pentru cine știe cum să recunoască o aplicație sigură, totul e simplu. Pentru ceilalți însă, e foarte complicat.

Ei bine, pentru asta e bun un antivirus pe telefon. Pentru că nu poți să stai tu mereu cu ochii și pe telefoanele celorlalți. E ca și cum ai “angaja” pe cineva care să le ia telefonul la puricat din când în când și să aibă grijă de ce se întâmplă acolo.

Căutând un fel de protecție pentru telefoanele celorlalți eu am ajuns la Bitdefender Security, care nu-i doar un antivirus, așa cum credeam eu. Face de toate. Îți scanează fișierele, îți face web protection, scanează wifi-uri, îți spune și dacă email-ul tău a apărut într-un furt de date, te avertizează cu privire la SMS-uri cu scam, ba chiar are și o funcție care în caz că ți se fură telefonul, îți permite să îl controlezi de la distanță sau să faci o poză hoțului. Chestie pentru care pe vremuri foloseam o altă aplicație, înainte să apară “find my device”.

Partea bună e că îi poți învăța și pe ei să și-l instaleze. Dacă-i pui să caute “antivirus telefon” pe Google, sigur îl găsesc primul. Iar satisfacția pe care o vor avea știind că și l-au instalat singuri va fi mult mai mare 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

5 comentarii la “La ce este bun de fapt un antivirus pe telefon (chiar și pe telefonul altora)

  1. CatalinR

    multumesc frumos, am de cateva zile un samsung si nu stiam cum se poate adauga widgetul meteo de la google, am tot cautat in playstore si nu am gasit. la oneplus vine deja instalat.

    Reply
    1. Revo Post author

      Da, este inutil de complicat de adăugat widgetul ăla. La cum e făcut, nici n-ai zice că Google e companie de software.

  2. Ioan Dreghici

    Da si eu sunt fan Bitdefender, il folosesc pe toate aparatele. Dar e bun si Defender de la Microsoft despre care am auzit ca e in colaborare cu Bitdefender ?!

    Reply
    1. Revo Post author

      Eu nu am auzit despre o colaborare între Microsoft (Defender) și Bitdefender. Știu ceva de pe vremea Windows XP, când Microsoft a cumpărat o soluție românească (Romanian Antivirus, transformată apoi în Reliable Antivirus sau pe scurt – RAV, produsă de GeCAD) și a integrat-o în Security Center. Să nu confunzi cu asta.

      Legat de eficiența celor două, din câte știu, Defender face o treabă bună la nivel basic și la protecție real time. Bitdefender e mai rapid pe scanări on-demand și are multe alte funcții suplimentare. E practic diferența între un soft făcut de o companie care face multe alte mii de software-uri (Microsoft) și un soft făcut de o companie care face un singur soft și din asta își câștigă pâinea, deci e obligată să-l facă bun (Bitdefender).

  3. Florin

    Eu folosesc Avast atât pe Windows cât și pe Telefon de ani de zile. 🙂
    PS* cu toate că Avast a fost implicat în niște probleme/scăpări de securitate … tot pe Avast mă bazez.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: