Distracție cu trecerea la societate plătitoare de TVA

By | January 20, 2022

Haideți să vă povestesc ceva amuzant.

Sunt două tipuri de societăți comerciale pe lumea asta: cele neplătitoare de TVA și cele plătitoare de TVA. După ce o societate depășește un anumit plafon de încasări, devine “automat” plătitoare de TVA.

De ce pun în ghilimele automat? Să vedem ce înțelege ANAF prin automat.

Societatea depune datele lunar la ANAF. Deci nu-i niciun secret pentru nimeni când te apropii de suma la care treci la plată TVA. Inclusiv parteneri third party pot interoga o bază de date pentru a vedea că devii plătitor de TVA. Practic tot Universul știe că societatea ta devine plătitoare de TVA.

Dar cu toate acestea, după ce ai depășit suma trebuie să te duci la ANAF să depui o balanță intermediară și o declarație că ai depășit plafonul pentru TVA.

După ce ai făcut asta ei îți trimit un “certificat de înregistrare în scopuri de TVA” și la codul de identificare fiscală al firmei, care este de forma 12345678 se mai pune un “RO” în față. Deci el devine RO12345678.

Bun, hai că n-a fost așa de greu nu? But wait, there’s more!

După ce notifici ANAF-ul că ai depășit plafonul TVA-ul, trebuie să … atenție mare … să mai notifici odată ANAF-ul că ai depășit plafonul TVA! Deci completezi declarația F4105 ca să poți face o schimbare la casa de marcat, pentru a emite bonuri fiscale cu noul cod de identificare. Ce atașezi la declarația F4105? Ați ghicit! Certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, pe care chiar ANAF-ul ți l-a dat mai devreme.

Iar după ce ai făcut toate astea primești o hârtiuță cu care te poți duce la cartelul caselor de marcat pentru a-ți introduce casa de marcat în noul Matrix.

Bonus – importuri

Mai vreți? 🙂

Chestia asta ține de vamă, nu de ANAF. Dar am zis s-o pun ca bonus, că totuși este amuzantă.

Dacă faci și importuri, ai și un număr EORI. Care este același cu codul de identificare fiscală, la care se mai adaugă prefixul țării din care faci parte. Adică este de forma RO12345678. Adică este același cu noul cod de identificare pe care tocmai l-ai primit. Logica ar fi ca dacă astea două coincid, n-ar mai trebui să mai faci nimic, nu? Am zis totuși să dau un mail să întreb…

Surprise motherfucka!

Deci eu voi face o cerere pentru a modifica numărul EORI RO12345678 și ei îmi vor modifica numărul EORI în același RO12345678.

V-am spus. Totul e automat. 2022. Big data! RPA! AI!

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

5 comentarii la “Distracție cu trecerea la societate plătitoare de TVA

  1. Ariel

    Cel puțin declarativ nu era chestia noua ca statul nu mai cere acte emise tot de o entitate a statului? Ma refer aici la vama/anaf.

    Reply
    1. Revo Post author

      Ba da. Din ce spune contabila, la ANAF s-au scuzat spunând că știu și ei de lege, dar încă nu au sistemele informatice pregătite. “Deci veniți cu hârtiile”.

  2. Dan

    Soluții:
    Estonian e-citizenship. Off-shore company. PFA bulgăresc. Flit Anafului.

    Reply
  3. Dani

    In contrast cu asta: la CEC BANK se poate deschide cont bancar si depozit la termen exclusiv online, fara nici o vizita prealabila, printr-o procedura cu mai multi pasi dar destul de usoara pentru o persoana care nu se sperie de internet … Poate scrii despre asta, daca nu ai scris deja, inclusiv comparatie cu alte banci … Mie mi se pare foarte tare, nu sunt in tema daca asta e ceva raspandit.
    Sa auzim de bine.

    Reply
    1. Mario

      Mi se pare chiar wow pentru CEC, dar chestia asta se poate la multe banci (BCR, ING si mai sunt) de buna vreme.

Spune-ți și tu părerea: