Ghetele de fotbal (și mai ales crampoanele) sunt mai complexe decât par

By | November 8, 2023

V-ați întrebat (sau ați observat) vreodată că ghetele fotbaliștilor au forme diferite ale crampoanelor? Ei bine, eu am observat asta mai demult și am pus o întrebare scurtă pe Google, care s-a transformat în câteva ore de citit articole despre ghete de fotbal, fotbaliști și am ajuns chiar în punctul în care am căutat pe internet măsurile fotbaliștilor celebri.

Teoretic crampoanele au un rol simplu. Să se înfigă în pământ, să prevină alunecarea atunci când jucătorul sprintează și să îi ofere stabilitate atunci când vrea să oprească brusc sau să schimbe direcția de alergare. La început, până prin anii ’90, toate crampoanele erau “egale”. În sensul că aveau mai mult sau mai puțin aceeași formă conică și aceeași poziționare pe suprafața piciorului.

Prin anii 2000 însă, Nike și Adidas au început să fie creativi și părerea mea este că ghetele de fotbal au fost unul dintre elementele care au schimbat dinamica în fotbal cu totul. Acum se folosesc plăci de presiune care măsoară distribuția forței atunci când sportivii calcă pe ele, multă analiză computerizată și materiale noi.

Pe lângă asta, brandurile au început să ofere ghete de fotbal cu construcție diferită în funcție de rolul jucătorului pe teren. Atacanții au nevoie de ghete de fotbal care să le favorizeze sprintul, mijlocașii au nevoie de ajutor în schimbarea rapidă a direcției, iar fundașii au nevoie de contact cât mai bun cu solul.

Așa cum materialul din care sunt construite ghetele de fotbal diferă, așa și materialul din care sunt construite crampoanele este diferit. Cele din nailon sunt super rigide și oferă propulsie bună, cele din TPU însă se blochează mai bine în sol și sunt bune pentru fundași. Sunt folosite inclusiv materiale hidrofobe pentru a preveni acumularea de apă și gazon pe talpa ghetelor.

Procesul prin care fotbaliștii profesioniști își aleg ghetele seamănă cu scena cu pălăria din Harry Potter. Fotbaliștii se așază pe acea placă despre care spuneam mai sus, iar în funcție de greutate și de poziția pe teren, aceștia primesc o recomandare cu privire la ghetele pe care ar trebui să le folosească.

Nike creează mai întâi modelul virtual, apoi printează ghetele 3D și pe măsură ce fac asta schimbă poziția, unghiul și forma crampoanelor pentru a analiza distribuția forțelor.

În principiu sunt mai multe forme de crampoane folosite, care sunt amestecate pe suprafața ghetei, în funcție de destinația acesteia. Crampoanele conice sunt folosite în partea din față a piciorului pentru a facilita sprintul, iar cele din spate sunt în formă de V, pentru a ușura oprirea jucătorului. Uneori crampoanele în forma literei V se mai aranjează și circular în zona metatarsienelor pentru a ușura rotirea pe un picior și schimbarea direcției de mers. Mai sunt însă și crampoane în forma literei Y sau pur și simplu unele care arată ca niște dâmburi.

Și aceste lucruri sunt doar vârful iceberg-ului. Îmi imaginez că jucătorii de clasă mondială gen Messi sau Haaland au o întreagă echipă în jurul lor, care le construiește o gheată super-personalizată.

Iar acest gând m-a făcut să mă întreb oare ce măsuri ale picioarelor au jucătorii celebri. Nu sunt foarte sigur pe această informație, însă se pare că și Messi și C. Ronaldo poartă măsura 10 US care înseamnă măsura 43 EUR. Nu mi se par mărimi mari, iar probabil că asta îi ajută la controlul mai precis al mingii. Ibrahimovic la polul opus … purta size 12 (adică 46). Probabil d-asta stătea așa de bine pe picioare. Chiar și într-un singur picior când mai făcea un pic de taekwondo pe terenul de fotbal.

Hagi avea însă piciorul super mic. Diverse surse spun că purta 41, alții că purta 39. Eu țin minte că într-un interviu spunea că măsura mică îl ajuta foarte mult să imprime efect mingii și dacă nu mă înșel, spunea că uneori încălța ghete cu un număr mai mic ca să obțină efectul dorit. Eu l-am văzut ca pe un “hack” pe care probabil nu mulți îl știau sau foloseau la vreamea respectivă. Probabil și Roberto Carlos avea picior la fel de mic.

Iată deci cât de importante sunt ghetele de fotbal acum și cât de mult avantaj pot crea. Cumva corelând ghetele de fotbal cu mărimea piciorului și cu jucătorii ajungi să-ți explici anumite stiluri de joc și anumite “cum de a putut să schimbe direcția atât de rapid în faza aia?!”.

Trei-patru ore mai târziu, acum știu de ce ghetele fotbaliștilor au crampoane de forme diferite.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Ghetele de fotbal (și mai ales crampoanele) sunt mai complexe decât par

Spune-ți și tu părerea: