Numere verzi de înmatriculare pentru mașinile electrice în curând pe străzi

By | April 29, 2022

Mașinile cu zero emisii de CO2 vor primi în curând numere verzi de înmatriculare. Ordinul a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial și va intra în vigoare în 60 de zile.

Care va fi scopul acestor numere verzi? Guvernul spune că aceste numere vor funcționa ca un pașaport verde pentru mașinile nepoluante complet. Adică doar pentru mașinile electrice și pentru cele cu pilă de combustie pe hidrogen. Și cum nu prea am văzut mașini cu pilă de combustie pe hidrogen pe la noi prin țară, în principiu pentru cele electrice.

Teoretic, ideea este bună. Astfel identifici mai ușor mașinile nepoluante și le poți acorda facilități precum parcare gratuită, acces în zone cu emisii reduse, scutiri pentru anumite taxe șamd. Problema este că ar mai fi multe lucruri de rezolvat până la aceste numere verzi. Numerele verzi deocamdată sunt doar o măsură vizibilă, dar cu efect zero. Se vor învârti niște bani și atât.

În realitate noi nu avem acele zone în care să fie interzis accesul mașinilor care poluează. Nu avem stații de încărcare destule, nu avem infrastructură, nu avem o lege care să forțeze transportatorii (măcar taxiurile) să treacă la mașini mai puțin poluante (măcar pe gaz sau mild hybrid). În Munchen încă din 2011 majoritatea taxiurilor erau Prius. În Madrid, la fel, Prius de prin 2012. Londonezii și-au făcut black cab-uri hibride speciale.

Noi nu avem nimic din toate acestea. Dar hei, numere verzi!!!

Iată și cum arată numerele verzi:

numar verde inmatriculare

Ca să fiu sincer, mie nu prea îmi plac. Când am auzit prima dată despre această propunere mi le imaginam mult mai verzi (și mai frumoase). Cel din poză arată ca atunci când vrei să tragi ceva la imprimantă și ți s-a terminat cartușul negru, așa că îl folosești pe cel color.

În cazul mașinilor electrice deja înmatriculate, numerele vor putea fi preschimbate la cerere. Dacă nu voi fi forțat de împrejurări, eu nu mă voi grăbi. După cum spuneam, nu prea îmi plac.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Numere verzi de înmatriculare pentru mașinile electrice în curând pe străzi

  1. Giovani

    In Ungaria erau cu fundalul verde..Alea da, se deosebeau in trafic…Nu mai vorbesc de infrastrucura…

    Reply
  2. Radu

    Si eu am crezut ca fundalul este verde si textul alb… asa sunt oribile, cu textul ala spalacit pe fundal alb.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: