O idee pentru Catedrala Mântuirii Neamului

By | July 25, 2014

Ieri am vizitat mănăstirile din nordul Moldovei Bucovina. Am plecat de dimineață din Putna, am trecut pe la Sucevița, Moldovița, Voroneț și ultima de pe listă a fost și cea mai frumoasă, Dragomirna – recent restaurată. O zi este de ajuns pentru vizitarea celor cinci. Nu sunt cel mai evlavios om, dar fac parte din istoria noastră și merită văzute o dată în viață. Mă bucur că nu am făcut turul până acum, când aș fi fost prea mic ca să înțeleg ceva.

manastiri

Mănăstirea de la care aveam cele mai multe așteptări era Voroneț, Capela Sixtină a estului, monument din patrimoniul internațional UNESCO. Pe latura ei nordică, albastrul de Voroneț arată așa:

voronet

 

Fix alb. Nu se mai distinge nimic. Mi se pare mie sau e un pic lăsată în paragină? Îmi vine greu să cred că nu există niște izvoare care să creeze o imagine despre cum ar fi trebuit să arate partea nordică. În unele zone nu ar trebui decât unite niște linii pentru a crea imaginea completă. Spun astea pentru a elimina varianta că nu se restaurează pentru că nu s-ar ști cum ar trebui să arate. La interior – pânze de păienjeni, geamuri crăpate, fire de curent trase aiurea și scaune de lemn care se degradează. Nici la Sucevița nu era extraordinar, la intrarea în pridvor scrijelite maxime inclusiv din 2001: “Maria + Pișta”.

Înainte să construim încă o catedrală mare cât datoria României la FMI, oare n-ar trebui să avem grijă de astea pe care le avem deja? Că au depășit de mult școlile ca număr. Am putea să începem simplu, cu restaurare, indicatoare mai bune către mănăstiri, pază mai bună, instrucțiuni dublate și în alte limbi și apoi cu elemente de science fiction precum audioguide-uri. Mă gândesc că așa ar înțelege și bărbații străini care le vizitează că fusta aia trebuie purtată pentru că pantalonii scurți sunt considerați ținută indecentă.

Îmi pare rău de călugării și măicuțele care stau pe acolo. Toți ne-au primit cu căldură. Dar se strâng niște bani din bilete și donații și am impresia că ei muncesc fără să cunoască scopul adevărat.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: