Cinci pairing-uri de brânzeturi cu vinuri românești recomandate de un sommelier

By | December 23, 2020

La începutul lunii am fost invitat la o petrecere destul de inedită. O degustare “online” de brânzeturi și vin, ghidată de un sommelier prin Zoom. Sommelier-ul a fost Sergiu Nedelea, un om destul de cunoscut în domeniu. M-am lăsat greu convins, dar mă știți, am decis să mă sacrific pentru a vă transmite și vouă informațiile prețioase pe care le-am aflat. Mai ales că se aproprie sărbătorile, am zis că poate vreți să faceți o masă de Crăciun mai excentrică.

Așadar, fără să mai lungim discuția, iată cele 5 pairing-uri:

1) Emmentaler cu prosecco

Ok, noi am băut un prosecco numit Terra Serena. E singurul din cele cinci care nu-i românesc, dar cred că putem înlocui cu un prosecco românesc. Nu-s cea mai în măsură persoană să vă recomand prosecco-uri, pentru că eu oricum nu prea le disting între ele, însă mie îmi place prosecco-ul de la Zarea.

2) Comte maturată 12 luni și Chardonnay de la Corcova

Mi-a plăcut această combinație. Mie îmi place Chardonnay-ul în general, pentru că nu-s adeptul șprițurilor, așa că prefer să beau un vin mai corpolent, iar comte-ul mi se pare că se potrivește aici.

3) Vacherin Fribourgeois cu Rose de la Corcova

Marea descoperire a fost brânza Vacherin Fribourgeois, care este o brânză elvețiană mai moale, din lapte nepasteurizat, folosită de obicei pentru fondue. Marea provocare este să găsești acest tip de brânză. Când am întrebat de ea la fromageria de la Mega Image s-au uitat un pic speriați la mine. Deocamdată nu am găsit decât la Mesange Fromagerie București. Dacă știți și alt loc de unde o pot cumpăra, să îmi spuneți și mie.

4) Parmezan cu Cabernet Sauvignon / Merlot de la Corcova

Parmezanul pe care l-am gustat a fost tot de la Mesange Fromagerie și a fost excelent. Am mâncat mult parmezan de-a lungul timpului, însă acesta chiar a fost special. Voi trece pe acolo ca să cumpăr o cantitate mai mare. A fost bun și vinul, însă luate separat mi s-au părut că au avut gusturi mai complexe, atât parmezanul cât și vinul.

5) Bleu d’Auvergne cu Tămâioasă românească de la Budureasca, din gama Bristena

Interesant pairing-ul, pentru că eu în mod normal brânza cu mucegai o consum alături de un vin roșu cât mai sec. Nu-s un fan al vinurilor demidulci (iar cel de la Budureasca mi s-a părut chiar dulce), dar am apreciat buchetul acestui vin. Îl recomand celor cărora le plac vinurile dulci și parfumate.

Combinațiile mi se par bune de ținut minte. Chiar dacă nu aveți aceleași vinuri prin casă sau nici nu intenționați să le cumpărați, măcar este un punct de pornire pentru ce s-ar potrivi cu un Rose sau cu un Chardonnay. La cât de rapidă a fost succesiunea de vinuri băute, sper să le fi și ținut bine minte.

Pairing-uri pentru masa de Crăciun?

Sergiu a creat o atmosferă destul de degajată, așa că i s-au pus multe întrebări. De la tipuri de vin până la temperaturi și la paharele de vin care ar trebui folosite. Cineva l-a întrebat ce pairing ar recomanda la o masă cu mâncăruri românești tradiționale de Crăciun. Conform spuselor lui, la gustările precum tobă, piftie s-ar potrivi un vin alb dens, cum ar fi Grasa de Cotnari vinificată în sec sau rose-uri. Tot un rose s-ar potrivi și la salata de boeuf, iar pentru friptură ar trebui rezervat un Merlot.

În concluzie, dacă vreți să vă simțiți burghezi de Crăciun, încercați aceste combinații și spuneți-mi și mie ce părere aveți. Sau dacă știți altele mai interesante, mi-ar plăcea să le aud.

pairing branza vin

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: