Păreri despre lustrele LED? Aveţi? Sunt ok?

By | April 15, 2022

Astăzi eşti tânăr şi mâine te trezeşti că eşti mai preocupat decât trebuie de soluţii de iluminat. Eu sunt genul care nu este niciodată mulţumit de “cantitatea de lumină” pe care o am. Vreau să fie lumină cât mai multă şi cât mai albă cât timp sunt activ şi am de făcut lucruri. Dacă-mi pui lumină caldă îmi taie efectiv din productivitate şi există riscul să adorm în 15 minute. Când am de făcut ceva prin casă, aprind toate becurile în calea mea.

Fără să ne dăm seama, am cam pus Hue-uri în toată casa. “Problema” cu Hue-urile este că sunt destul de banale ca formă. Eu le-am luat pe soclu E27 pe toate, şi atunci arată ca un bec normal. Nu-mi plac lustrele mega-complicate cu zorzoane şi brizbrizuri, aşa că am pus Hue-urile într-un suport simplu de la IKEA.

Mă gândeam să pun ceva mai interesant în una din camere. De fapt am văzut aceste lustre led şi îmi plac. Mi se par super mişto şi futuriste formele lor neregulate şi este genul de aspect pe care nu-l poţi obţine cu un bec clasic. Unele au telecomandă, pot fi comutate între lumină albă şi lumină rece, deci tot ce-mi trebuie.

lustra led

Aş putea însă să identific două probleme cu aceste lustre led. Prima ar fi faptul că acestea au nevoie şi de un convertor de tensiune integrat cumva în soclu. Iar acel convertor este posibil să se încălzească. Toamna/iarna cred că-i ok, că oricum nu prea ne mai putem baza pe RADET CMTEB 🙂 Dar vara nu cred că mi-ar conveni să mai am parte de încă o sursă de căldură în cameră.

A doua problemă ar avea-o ca sursă tot pe prima. Oare sunt fiabile aceste lustre led? Pentru că dacă se arde acel convertor, adio lustră cu totul. Sau dacă se ard câteva LED-uri, adio lustră cu totul. De fapt aceasta este cea mai mare diferenţă faţă de lustrele clasice şi posibil o problemă. La cele clasice, dacă s-a ars becul, schimbi becul şi ai în continuare lustra. La cele LED, dacă s-a ars ceva pe acolo, schimbi toată lustra.

În fine, am cumpărat deja o aplică cu led pentru … baie. Cu tot cu comandă prin Bluetooth, că n-am găsit fără 🙂

Din construcţie baia de serviciu are doar un bec deasupra oglinzii din faţa chiuvetei, iar mie acela mi se pare insuficient. Plănuiesc să pun această aplică cu LED deasupra cădiţei de duş, unde va fi şi multă umiditate şi nu am avut curaj să pun un bec clasic. Aplica mi se pare că are o protecţie minimă la umezeală. Practic dacă rezistă în aceste condiţii, pot să o declar fiabilă şi să văd dacă mai pun şi prin altă parte a casei.

Sunt însă interesat şi de părerea voastră. Aţi montat vreo astfel de lustră led prin casă? E ok?

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

10 comentarii la “Păreri despre lustrele LED? Aveţi? Sunt ok?

  1. Ariel

    Am de peste 5 ani numai LED in casa, 90% lustre cu LED din fabrica (da, au transformator) si 2 lustre unde am pus becuri LED deoarece nu gasisem atunci un design care sa se preteze si care sa dea destula lumina. Intre timp lucrurile au evoluat in bine si au mai scazut preturile. In medie cheltuisem peste 300-400 lei / lustra LED, deci deloc ieftine.

    Probleme in intervalul acesta:
    – vreo 2 becuri LED E27 s-au ars (un fel de no-name de la Dedeman) – fapt ce m-a determinat sa le schimb si pe restul de 4 ca sa am “de rezerva”;
    – In toata casa am ales temperatura de culoare 4000K, da un sentiment placut/calm linistitor. IKEA avea acum 3 ani doar becuri LED la 3200K care efectiv nu se impacau cu restul luminii din casa si nu doar eu simteam trecerea dintr-o camera in alta. Asa ca am renuntat la ele.
    – o singura lustra LED a murit sub 3 ani, era luata din Hornbach si am schimbat-o pe garantie. Din 4 punte de iluminat 2 s-au oprit brusc din functionare, nu cred ca era transformatorul vinovat – care transformator oricum gasesti sa-l schimbi (am schimbat la proiectoare LED de exterior ce nu mai erau in garantie).
    – am inclusiv in bai surse LED, zero probleme de la aburi/umezeala. Transformatorul este oricum capsulat iar LED-urile nu prezinta atatea provocari la umezeala + cred ca sunt protejate cu un lac special.

    Reply
  2. Cristi U

    impartasesc problemele varstei inaintate si nu cred ca exista niciodata prea multa lumina 🙂
    Lumina fac toate, dar cea de la Hue e mult mai placuta mai ales in spectru rece. Iar pentru baie Philips are aplice/lustre Hue cu IP44. Am cateva corpuri de iluminat IKEA Tradfri dar mi se par mult mai proaste mai ales la partea de conectivitate.

    Nu stiu cum ai putea sa le amesteci fara sa te enerveze diferenta temperaturii de culoare cand mergi dintr-o camera in alta. E aproape imposibil sa faci color matching intre branduri diferite.

    Reply
    1. Ariel

      Mai sus aveam lapsus, însă pot confirma ca am “împerecheat cu succes Rabalux, VTac, Lidl toate la 4000K. N-a fost ușor, dar nu imposibil.

  3. Dan Pavelescu

    Am luat lustra asta: https://www.emag.ro/lustra-alessandro-design-ultra-slim-led-pegasi-8022-pro8022wh/pd/D91V28BBM/
    si o folosesc din octombrie 2021. Are si o telecomanda pe care n-am folosit-o niciodata, pentru ca nu am de ce.
    Lumina e ok, puternica, dar lampa e o chinezarie penala, in poze arata bine dar de la 2 metri se vede ca e ieftineala. Sincer, nu iti recomand. Ia-ti ceva de la Ikea sau de la un magazin de specialitate.
    Eu am cumparat-o doar ca o solutie de compromis pana gasesc ceva sa-mi placa, tocmai renovasem camera si a fost momentul sa scap de lustra cu doua brate, cumparata prin 1990.
    In restul casei folosesc lampi si aplice cu fasung E27, din motive lesne de inteles. Temperatura de culoare – intotdeauna de culoare neutra (4000k).

    Reply
    1. Revo Post author

      Mie mi-e frică de soluţiile de compromis. Că soluţiile astea de compromis au prostul obicei să reziste vreo 15 ani.

    2. Dan Pavelescu

      Stiu asta, tot ce e provizoriu devine definitiv. Avand lumina, nu ma trage ata sa bag mana in buzunar sa cumpar altceva. O sa, candva..

  4. Ciprian

    Am in toata casa in afara de baie si hol, lustre cu G9. Ne-am uitat intai la aspect si apoi la tipul de bec. Chiar este complicat sa gasesti niste lustre decente si sa nu te coste o avere. Am pus acelasi beck de la ikea https://www.ikea.com/nl/nl/p/ryet-led-lamp-g9-200-lumen-opaalwit-90346554/ si merg perfect de 2 ani. In Dormitoare am cu 3 becuri, suficient pentru lumina seara, in sufragerie am in total 21 (cu 2 lampadare).

    In ambele bai am modelul asta https://www.dmlights.com/philips_mybathroom_pool_white~06DSN care a venit cu bec e27 led de la philips.

    Pe hol am modelul acesta https://www.emag.ro/plafoniera-led-philips-superslim-cl550-intensitate-luminoasa-reglabila-15w-1500-lm-lumina-neutra-4000k-25cm-alb-8718699681074/pd/D6DPWJMBM/

    Le recomand pe toate fara probleme.

    Reply
  5. Stefan

    Prima lustra led am cumparat-o in urma unei reclame pe Facebook foarte amuzante. Ceva de genul schimba becul care atarna din tavan. Abia terminasem de renovat, am vazut reclama si cand ma uit la tavan vad un bec care atarna. Exact cum am spus si tu cu becul din baia mica. Nu ma asteptam sa fie asa misto. Am luat ceva simplu, modelul acesta https://happylight.ro/iluminat-interior/lustre-led-dormitor/, cu telecomanda.

    Reply
  6. Sofia

    Lustra led nu mai funcționează. După, numai câteva luni. O perioada a palpait și la un moment dat nu s a mai aprins. Am schimbat o, dar încă o am. Poate fi reparata?

    Reply
  7. Peles Simona

    Am comandat o lusta. Mai exact modell R9082/3+3+1 si am primit total altceva…asemanator dar nu e identic cu cel din reclama

    Reply

Spune-ți și tu părerea: