Pixel 8: Apple a inventat iPhone-ul, Google încearcă să inventeze AIPhone-ul?!

By | October 5, 2023

Săptămâna trecută vă spuneam care sunt specificațiile lui Pixel 8 și ziceam că sunt entuziasmat de noul Pixel 8. Așa că am urmărit prezentarea Google de aseară, să văd dacă mi se păstrează entuziasmul și după ea. Pe scurt, toate zvonurile din articolul de săptămâna trecută s-au adeverit.

Google a lansat aseară Pixel 8, Pixel 8 Pro și Pixel Watch 2. Ceasul mi se pare irelevant. Prima generație n-a fost reușită, nici acesta nu va avea succes. Nu știu cine își dorește un ceas care de nou “poate” are autonomie de 24 de ore.

Dacă vreți să vă puneți rapid la curent cu Pixel 8, acest video arată tot ce contează:

Acum haideți să vă spun și părerea mea. De fapt iată ce mi se pare util și apoi părerea 🙂

Video boost (doar Pixel 8 Pro)

Această funcție ar fi utilă … dacă va funcționa. Sau dacă o va folosi cineva. În video de mai sus nu explică exact cum funcționează video boost, rămâi cu impresia că este o funcție ca un buton de on/off. În realitate funcționează cam așa: tu filmezi un video de calitate normală, apoi telefonul trimite acel video către data center-ul Google, acolo se face o procesare care îmbunătățește calitatea video iar ulterior transferat automat în telefonul tău.

Înțeleg de ce fac asta. Un procesor de telefon nu poate avea aceeași putere de procesare ca un data center. Dar imaginați-vă doar cât trafic de date este necesar pentru a face acest lucru pentru fiecare video. Cine va folosi această funcție by default?! Pe lângă asta, mai e ceva. Cât de repede se va face acest transfer? Că mie îmi dă impresia că probabil vei filma și vei găsi video îmbunătățit în galerie peste vreo juma de oră. În fine, not great not terrible această funcție. Posibil să fie utilă în anumite situații.

Night Sight (Pixel 8 Pro)

Telefoanele Pixel au fost întotdeauna excelente la calitatea fotografiilor făcute pe întuneric, tocmai datorită software-ului. Acum vor să facă acest lucru și cu video.

Night Light, la fel, pare o funcție cam dependentă de internet. Dacă-i ceva ce mă bucură aici, este faptul că le dau idei celorlalți producători de software. De exemplu după ce Pixel-urile au început să facă poze așa de bune pe întuneric, mi se pare că și Samsung a început să facă eforturi în această direcție pe procesarea software.

Audio Eraser

This is really nice. Sunt deja aplicații care fac asta, dar o văd o funcție mai degrabă utilă pentru creatorii de conținut. Cum arată și în video, un tip care vrea să se înregistreze cântând la… contrabas? Pentru mine ar fi utilă, în caz că vreau să înregistrez sunetul un video și să-l pun pe un internet. Ar fi util cu condiția să folosească AI-ul intensiv și să filtreze mai rapid și mai bine zgomotul de fundal decât o fac programele de editare video. Că dacă ajung să pun video pe PC pentru editare, deja fac asta din DaVinci.

Super Res Zoom (doar Pixel 8 Pro)

Meh. Această funcție este deja și pe alte smartphone-uri. Pentru a fi cu adevărat utilă, va conta cât de bine va fi implementată de Google în Pixel.

Best Take pentru fotografii este cea mai tare funcție

Aceasta este funcția pentru care sunt cel mai entuziasmat. Să zicem că vrei să faci o poză unui grup de 4-5 oameni. Și faci poze succesive, pentru că de fiecare dată unul iese cu ochii închiși, unul se uită în altă parte șamd. Devine și mai greu de făcut o singură poză bună când este și un copil mic în cadru.

După ce faci o serie de poze ca aceasta, Best Take analizează fețele și te lasă să schimbi expresia feței uneia sau mai multor persoane, astfel încât toată lumea să arate ok într-o singură poză. Pentru mine ar fi senzațională. Am zeci de astfel de poze pe telefon și mi-ar plăcea să le șterg și să rămân cu una singură și bună. Plus că din prezentare, această funcție pare disponibilă instant pe telefon.

Magic Editor din Google Photos

A doua cea mai utilă funcție prezentată. E un fel de Photoshop pe steroizi, direct pe telefonul tău. Poți șterge persoane sau obiecte din cadru, poți muta persoanele, poți schimba culoarea cerului, poți face o mulțime de lucruri. Există deja o funcție asemănătoare pe Samsung, însă mă aștept ca acest Magic Editor să facă o treabă mult mai bună, pentru că va folosi AI-ul și puterea de procesare de la Google.

 

VPN, Safety Check și termometru pentru obiecte?!

Google se laudă că Pixel are un VPN integrat deja în Pixel. Nu știu, ce scenarii de folosire sunt pentru asta? De câte ori v-ați spus: “ah, ce aș folosi un VPN acum…”.

Safety Check e un fel de timer pentru persoanele care stau în Ferantari. Activezi safety check, setezi ora la care speri să ajungi acasă și dacă nu dezactivezi funcția înainte să se termine timer-ul, telefonul îți sună contactele de urgență.

Termometrul pentru obiecte (pe Pixel 8 Pro) mi se pare un gimmick pentru care pot să bag mâna în foc că nu va funcționa cum trebuie. Deja de cum l-a prezentat Google îmi vine să îmi dau facepalm. Teoretic îndrepți telefonul către un obiect, iar telefonul îți detectează temperatura acelui obiect. Pare un feature cool de folosit la grătar sau când pui vita în tigaie. Doar că nu … trebuie să selectezi tu tipul materialului șamd.

Un alt lucru care m-a enervat a fost faptul că Google a zis că îl va calibra să poată fi folosit și pentru temperatura corporală. Sorry, Google, dar asta era o funcție utilă acum 2 ani, în pandemie. Ai venit cu ea prea târziu și nici măcar când ai lansat-o, nu ai lansat-o completă.

Google Assistant cu Bard

De fapt aici aveam marile așteptări și eram curios ce va lansa Google. Google a spus că de acum încolo Google Assistant va putea sumariza pagini web (există deja), va putea bloca apeluri telefonice de spam (meh, nu-s așa de dese) și va putea răspunde la telefoane pentru a ține persoanele pe hold înainte de a vorbi cu tine (this will never work).

În concluzie, too little too late. Sunt mega dezamăgit de ce au anunțat, pentru că aveam așteptări ca îmbunătățirile anunțate pentru Assistant să vină și pe celelalte telefoane Android cu Google Assistant.

7 ani de update-uri de Android și patch-uri de securitate

Wow! This is a game changer și este unul dintre motivele pentru care să-ți iei Pixel. Vei primi garantat ultima versiune de Android până în 2030. Este însă mai mult o chestie psihologică. Cel mai probabil nu vei mai folosi un Pixel 8 în 2030.

Totuși, e bine că astfel pun presiune pe ceilalți producători, care uzual oferă 3 ani de versiuni de Android cu 4 ani de securitate. Poate cresc și ei măcar la un 5 cu 4. Mă aștept deci să fie un beneficiu pe care e posibil să-l resimțim indirect.

Ce probleme văd eu cu Pixel 8?

Păi … în primul rând hardware-ul. Pixel-urile precedente nu prea au un renume bun în termeni de fiabilitate și nu mi se pare că Google a făcut aseară vreun efort în a convinge utilizatorii că situația nu se va repeta cu Pixel 8. Și nici nu prea au cum, pentru că nu controlează ei producția. În concluzie, nu aș putea să recomand acest telefon, mai ales într-o țară ca România, unde nu se vinde oficial și nici nu există service oficial pentru el. Mi se pare riscant să cumperi un Pixel.

În al doilea rând, software-ul. Google m-a enervat teribil aseară, pentru că la majoritatea funcțiilor prezentate mai sus spuneau “coming soon“, will be available in a feature drop…“. Chiar și în video de prezentare sunt multe disclaimere:”Feature simulated…“, “Feature might not work…” “Not available in all countries” șamd. În momentul de față, Google a lansat Pixel 8 pe jumate. E posibil să facă lucrurile cu care se lăudau ei, e posibil să nu. N-am cum să am acum o părere completă despre el. Și nu înțeleg de ce ai face asta din postura unei companii care se ocupă în principal cu producție de software. Ei trebuiau să aibă deja software-ul, iar telefonul (hardware-ul) să vină doar ca suport.

În al treilea rând … tot software-ul. Tot ce a prezentat Google este minunat, dar oare nu cumva va fi preluat și de ceilalți producători? Deși exista potențial la Google, nu am văzut ceva ce să nu poată fi replicat de Samsung. Îmi dă cumva impresia că Google nu s-a străduit destul.

De exemplu Apple a făcut o manevră cu lansarea jocurilor native pentru iPhone 15 PRO, o chestie pe care alți producători nu o vor putea copia. La Pixel 8? Poate acea funcție de Video Boost… dacă va funcționa cum trebuie.

În concluzie

Fără a încerca să concureze cu ei, este pentru prima dată când Google are un avantaj pe piața smartphone-urilor, pe care Samsung sau Apple nu îl au. Este vorba despre avantajul de a avea AI-ul sub umbrela lor. Google este o companie de software. Google are Bard. Samsung nu are niciun AI dezvoltat in-house și nici Apple. Prin ajutorul AI-ului ar putea să injecteze niște steroizi în orice hardware, ca să facă un telefon să pară avion.

Prezentarea de aseară putea fi un moment de cotitură, în care Google să lanseze AIPhone-ul, cum scriam în titlu. Și cu toate astea, mi-au dat impresia că nu le pasă așa tare. Nu au pus mai nimic interesant în Google Assistant. Nu au fost în stare să pună pe Pixel 8 la timp nici măcar funcțiile pe care le-au prezentat aseară.

În fine… acțiunile au crescut.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

6 comentarii la “Pixel 8: Apple a inventat iPhone-ul, Google încearcă să inventeze AIPhone-ul?!

  1. dada

    “Safety Check e un fel de timer pentru persoanele care stau în Ferantari.”
    Am ras horcait! :)))))))

    Reply
  2. Marius

    “Safety Check e un fel de timer pentru persoanele care stau în Ferantari”
    Wtf…când ai fost ultima data in Ferentari și ai simțit că nu ești safe?

    Reply
    1. Revo Post author

      Nu, până acum există niciun anunț oficial în acest sens.

    2. Vlad

      Pot sa intreb si eu care este problema daca nu gasesti ceva in Ro in mod oficial dar il poti lua foarte bine si usor din UE ?

      Majoritatea comentariilor despre Pixel sunt – awww, dar nu e oficial in Ro.

      Daca iti place, intelegi ce inseamna Pixel, il vrei… pai nu exista niciun impediment.
      Il poti comanda acum de pe amazon, la precomanda, cu castile gratis.

    3. Revo Post author

      Problema este că Pixel nu este un telefon fiabil. Și dacă-l iei și te trezești că are o problemă, e complicat și costisitor să-l trimiți înapoi în Germania.

Spune-ți și tu părerea: