Precizări finale despre 4G+ de la Orange

By | October 29, 2014

Am avut un Samsung Galaxy S5 4G+ de la Orange timp de o lună. Săptămâna trecută l-am înapoiat și vroiam să vă spun ce concluzii am tras despre conexiunea 4G+. Nu va fi un articol extrem de riguros, cu teste de viteză precise până la ultimul megabit. Ci mai degrabă legat de aplicabilitatea unei conexiuni 4G+ în situații reale.

În primul rând, cât timp am avut telefonul am stat în permanență cu ochii pe indicatorul de semnal al telefonului. Nu am regăsit pictograma de 4G+ decât la conferința de presă și undeva în nordul capitalei, pe lângă stația de metrou Aurel Vlaicu. Din punctul ăsta de vedere, 4G+ este mai mult un artificiu de marketing. Însă aș putea spune că 4G-ul este garantat în 90% din situații. Şi chiar și acolo unde nu este 4G, semnalul scade la H+. Cât timp am avut telefonul, nici măcar nu am văzut iconițele de 3G/3G+ sau ceva mai jos. N-aș putea spune același lucru și despre acoperirea operatorului meu de telefonie mobilă.

În ceea ce privește vitezele, cea mai mică a fost de ~30 Mbps pe H+, într-o zonă upe care eu o știu ca fiind aproape cușcă Faraday. În 90% din cazuri am obținut viteze între 75 Mbps și 100 Mbps prin 4G. Maximul a fost la conferința de presă, unde am înregistrat 157 Mbps când celula era ultra congestionată si 255 Mbps după ce conferința s-a încheiat. Din păcate am înmânat telefonul înainte ca screenshot-ul cu toate testele de viteze să se uploadeze în Dropbox, așa că nu le mai am decât pe acestea:

Câte date se consumă prin 4G+ într-o lună? Iată câte am consumat eu:

2014-10-20 06.52.39

În tot acest timp am folosit conexiunea de date ca și cum ar fi fost singura disponibilă pe telefon. Practic nici nu am activat WiFi-ul. Ba chiar mai mult, am făcut și un hotspot cu telefonul pentru laptop, cam 30 de minute în două seri diferite. Ştiu că la conferință se tot întreba despre abonamentele cu trafic nelimitat. Eu spun că un abonamnet cu trafic inclus de 5GB este suficient pentru 4G.

Ce autonomie are telefonul cu 4G+ activat? Ştim că pentru tehnologia 4G este nevoie de o antenă adițională, amplasată de regulă în extremitatea opusă a telefonului față de cea 3G. Asta pentru că tehnologia 4G nu este “backwards compatible” cu 3G. Două antene ar însemna că bateria telefonului ar trebui să se temine mai repede? Pot spune că pentru S5-ul de la Samsung nu este valabilă teoria. Autonomia a fost de o zi, indiferente ce i-am făcut telefonului. Cu S Health activat în permanența.

Ce altceva mai poți face cu 4G+? Mi-am adus aminte că 4G-ul nu vorbește doar despre viteză mare ci și despre latență mică. Așa că înainte să înapoiez telefonul am făcut un hotspot, am conectat laptopul și am zis să joc și un meci de World Of Tanks. Am făcut prinscreen cu consumul de date înainte să joc meciul și după. Dar și din timpul jocului, ca să vedeți latența.

Nu am simțit niciun glitch, totul a mers lin. Chiar dacă din păcate am pierdut meciul. Şi iată cât de puține date m-a “costat” acest meci. La doar 2 Mb, ați putea juca câte meciuri vreți.

În concluzie, un abonament la viteză 4G de la Orange mi se pare mai mult decât suficient. În București, în 90% din cazuri puteți fi siguri că beneficiați de această viteză. Nu mi se pare justificată achiziția unui telefon Galaxy Alpha 4G+ sau a unui S5 4G+ doar pentru puținele situații în care puteți atinge viteza 4G+. Cât despre traficul de date, 5GB pe lună sunt suficienți. Abonamentul acela Panteră cu 20 GB incluși pe lună ar rezolva inclusiv problema conexiunii de acasă, pentru un PC sau un laptop.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: