Teoretic mâine (poate) începe Rabla pentru electrocasnice 2022. Practic? Mai vedem…

By | May 5, 2022

Așa cum scrie și în titlu, teoretic Rabla pentru electrocasnice 2022 ar trebui să înceapă mâine, 6 mai, iar apoi va mai fi o ediție în decembrie. Aceste dat vin dintr-un calendar pe care AFM l-ar fi publicat la început de an. Practic, ca și în cazul programului Rabla pentru autoturisme, AFM (Administrația Fondului pentru Mediu), comunică la fel de prost și nu se știe nimic concret.

Ultima știre oficială de la AFM este că din 14 februarie ghidul pentru Rabla pentru electrocasnice 2022 este în dezbatere publică. Cel puțin așa scrie pe site-ul AFM, la secțiunea Programe. Iar dacă intru la secțiunea “Rabla Electrocasnice 2022“, well … informațiile de acolo sunt din 2021. Iar site-ul dedicat rabla pentru electrocasnice este cu datele din 2021.

Nu se știe dacă cei care și-au creat cont în 2021 pot folosi acele conturi pentru logare și în 2022. Oricum, mie mi se pare o tâmpenie să nu permiți tuturor accesul pentru înregistrare de dinainte să dai drumul la program. Iar apoi ne mirăm de ce se blochează serverele.

În fine, iată ce se știe concret până acum.

Valoare vouchere Rabla pentru electrocasnice 2022

Valorile voucherelor sunt următoarele:

  • 400 lei pentru mașini de spălat rufe (inclusiv cele cu uscător integrat), care au noua clasă energetică cel puțin C;
  • 400 de lei pentru mașini de spălat vase cu clasă energetică nouă cel puțin D;
  • 400 de lei pentru frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare de clasă energetică cel puțin E;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat (inclusiv A/C portabil) , cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
  • 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 lei pentru laptopuri;
  • 300 lei pentru tablete;

O diferență este că față de anii trecuți a dispărut categoria de televizoare. De asemenea, se mai știe că voucherele pentru aceste categorii de electrocasnice vor fi disponibile etapizat. Pentru o parte din ele ar fi trebuit să fie disponibile din 6 mai (bănuiesc că pentru aer condiționat cel puțin), iar celelalte în decembrie.

Cum se procedează pentru obținerea unui voucher rabla pentru electrocasnice?

Te înscrii pe site, când va fi disponibil. Nu-i complicat, trebuie trecute datele din buletin, iar apoi trebuie bifate două declarații: cea conform căreia nu ai datorii la bugetul de stat și local și cea care spune că ești de acord cu prelucrarea datelor.

Apoi selectezi categoria de electrocasnice pentru care vrei să generezi voucherul și îl primești pe mail. Va trebui să îl folosești în termen de 7 zile (față de 14 anul trecut), pentru cumpărarea unui produs nou din aceeași categorie, de la unul dintre comercianții autorizați din program.

Dai comanda, și când vine livrarea cu cel nou, curierul va prelua gratis și aparatul vechi.

Ce se întâmplă dacă nu folosești voucherul?

Dacă ai generat un voucher și nu l-ai folosit, nu vei mai putea aplica pentru alt voucher în anul respectiv. Cu alte cuvinte, chiar dacă tu ai generat un voucher pentru aer condiționat și nu l-ai folosit, dacă mai târziu vei vrea să generezi un voucher pentru un laptop, programul nu te va lăsa.

De asemenea, e disponibil un singur voucher per persoană per categorie per an. Adică dor un singur aer condiționat îți poți cumpăra cu reducere, nu mai multe.

În concluzie, dacă vă bate gândul să schimbați vreo electrocasnică din vreuna din categoriile de mai sus, accesați programul dacă puteți. Pentru noi anii trecuți a fost un motiv să schimbăm diverse electrocasnice mari. De exemplu am fi vrut să schimbăm mai de mult mașina de spălat rufe și frigiderul (deși ambele funcționau), dar amânam pentru că nu voiam să mă car trei etaje cu cele vechi pe scări pentru a le da afară din casă. Așa a venit cineva și ne-a scăpat de ele.

UPDATE: Programul nu va începe cu siguranță luni, 6 mai. “Se va amâna puțin” pentru că “s-a modificat puțin ghidul”, iar luni cel mult va exista o conferință în care se va anunța data oficială de start a programului. [sursă]

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: