Renault lansează un kit de conversie la mașini electrice pentru mașinile vechi

By | January 27, 2023

Iată o idee interesantă. Renault lansează în parteneriat cu R-Fit kit-uri retrofit pentru a transforma automobile vechi în mașini electrice. Kit-urile vor fi disponibile începând cu luna februarie în Franța și pot fi montate pe mașini precum Renault 4, Renault 5 și prima generație de Renault Twingo.

De ce doar pentru aceste trei modele? Pentru că la montajul kit-ului electric se ține cont că greutatea finală a mașinii va trebui să fie egală cu cea inițială a modelului de serie. Pentru modelele respective, electrificarea presupune demontarea motorului termic și înlocuirea lui cu unul electric, iar bateria se montează în locul rezervorului de combustibil. Doar sistemul de transmisie mecanică va rămâne montat pe vechea mașină.

Kit-ul a fost testat și omologat în Franța, iar proprietarul noului vehicul electric va primi “la cheie” toate actele necesare pentru a circula în siguranță pe străzile din Franța.

Ce conține kit-ul?

  • Motorul electric de 48 kW (adică 64 cp);
  • Bateria de tip LiFePO4 cu capacitate de 10.7 kWh;
  • Indicator electronic pentru încărcarea bateriei;
  • Încărcător la 16A și 220V

În urma conversiei, mașina va avea o autonomie de 80 de kilometri iar încărcarea ar trebui să dureze 3 ore și jumătate de la o priză casnică. Se pare că autonomia mașinii este limitată de fapt de greutatea baterie, iar Renault și R-Fit nu vor să monteze ceva prea greu pe un mic R4 sau R5. Prețul kit-ului pornește de la 11.900 de euro pentru un Renault 4 și vine cu 2 ani garanție la pachet.

De ce ai vrea să montezi un astfel de kit? Probabil în primul rând dacă îți iubești mașina veche, chiar dacă este un Renault 4 😛 Și pot să înțeleg asta. Să arunce cu piatra cel care n-ar vrea să vadă o Dacia 1310 cu motor electric 🙂

În al doilea rând, înțeleg că statul francez are un sistem de subvenții care se aplică inclusiv acestor kit-uri. Și probabil că după montaj, mașinile respective vor putea să pătrundă mai ieftin în centrele orașelor mari. Cine știe, poate ești proprietarul unei boulangerii și vrei neapărat să-ți faci reclamă conducând un Renault 4 colantat cu brandul firmei. Habar n-am.

Oricum, ideea este foarte interesantă și din câte știu, Renault este primul producător auto care vinde un astfel de kit.

Surse: 1, 2

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Renault lansează un kit de conversie la mașini electrice pentru mașinile vechi

  1. Dragoș

    Mai exista si alte firme mici ce au facut similar, vorbim de baterii usor uzate scoase din alte masini, dar restul si anume motor, soft de management + elemente de interior (bord, manete) vin noi manufacturate de ei.
    In UK are mare avant mai ales pe modele vechi (VW T1, LandRover Defender vechi, Mini Cooper si alte clasice)

    E un viitor si pentru acele autoturisme daca legislatia devine dura pentru ele sa poata circula in anumite zone urbane. Nici un proprietar de masina din anii 60-70 nu se simte in singuranta la drum lung cu masina lui. Unde tot traficul merge imediat la 100-130kmh, iar franarile sunt mult mai puternice decat poate “baba lui”.

    Deci eu sunt pro astfel de upgradeuri pentru a le mentine in circulatie. Sa speram ca si legislatia de la noi se muleaza pe astfel de upgrade fara a pune bete in roti.

    PS: In filmul In time cu Justin Timberlake daca nu greseesc desi era un viitor indepartat masinile aratau ca intr-o America a anilor 60 (nu stiu de ce erau toate negre totusi)

    Reply
    1. Revo Post author

      Apropo de legislație care să se muleze fără a pune bețe în roate … never gonna happen 🙂 Procesul în sine de a te duce la RAR și de a schimba talonul e un mega băț în roți.
      Ai idee, în alte țări e la fel de complicat dacă vrei să pui anvelope sau jante de dimensiuni diferite față de cea din talon?

Spune-ți și tu părerea: