Review și comparație între Roborock 2 și Xiaomi Mi Mop Pro

By | October 23, 2020

Noi folosim de aproape doi ani un robot de aspirare Roborock 2 (denumit uneori și Roborock S5 sau Roborock S55) și suntem foarte mulțumiți de el. L-am luat de pe GearBest la momentul respectiv și încă mi se pare una dintre cele mai bune investiții pentru casă. Însă în acești doi ani, Xiaomi a lansat mai multe modele, printre care și Xiaomi Mi Mop Pro. Diferențele între Roborock 2 și Xioami Mi Mop Pro sunt mai multe. Primul este produs de un sub-brand al celor de la Xiaomi iar cel din urmă este produs chiar de Xiaomi. Funcționează după același principiu, dar sunt și câteva diferențe.

Așa arată Xiaomi Mi Mop Pro în cutie, cu toate accesoriile:

xiaomi mi mop pro cutie

Prima diferența este la standul de încărcare. La Roborock 2 este standul este în formă de L, iar pinii de încărcare sunt pe bază. La Xiaomi Mi Mop Pro standul nu mai are și baza de jos, iar încărcarea se face prin cele două benzi metalice orizontale:

adaptor xiaomi mi mop pro

A doua diferență este că aspiratorul Xiaomi are două recipiente: cel alb este doar pentru praf și celălalt este pentru aspirare și mop (se umple cu apă). La Roborock era un singur recipient pentru praf, iar cel de apă era plat și se monta sub aspirator împreună cu mopul. Iată-l pe cel nou mai jos în detaliu:

Totuși, dacă vreți să spălați pe jos cu Mi Mop Pro, tot va trebui să îi atașați o bază subțire, peste care se prinde mopul cu arici (sunt două mopuri în pachet). Așa arată aspiratorul cu tot cu baza montată:

xiaomi mi mop pro dedesubt

Și așa se montează baza:

Acestea fiind spuse, acum putea vedea în sfârșit și forma aspiratorului per total. Behold:

aspirator xiaomi mi mop pro

capac aspirator robot xiaomi

Dacă aveți vreodată de ales, să știți că varianta albă e mult mai ok decât o culoare neagră glossy. Se vede mai greu praful pe cel alb.

Iată o comparație între Roborock 2 și Xiaomi Mi Mop Pro, cu ambele modele văzute de sus:

roborock s2 sau xiaomi mi mop pro

xiaomi mi mop pro roborock s5

Observați că noul model are domul care ascunde RADAR-ul plasat mai spre margine, ceea ce îi va permite să intre mai mult sub un corp de mobilă.

Din profil nu-s mari diferențe. Totuși, cel Xiaomi pare un pic mai subțire:

xiaomi vs roborock s50

Iar în partea de jos aspiratoarele par unul și același. Folosesc același sistem de perii și pot urca obstacole de aceeași înălțime.

roborock s55 vs xiaomi mi pro

Cum fac curățenie Roborock S2 și Xiaomi Mi Mop Pro?

Principiul de funcționare este același la amândouă. Prima dată când îl pornești, aspiratorul mapează mai întâi camera și d-abia de la a doua aspirare eficientizează traseul. În partea din față are un fel de bumper de protecție. Când se lovește cu acel bumper de un obstacol, știe că trebuie să dea înapoi. Peria aceea periferică strânge mizeria din lateral și o aruncă în fața periei mari, astfel încât să poată aspira și spre colțurile camerei pe cât de mult posibil. Când termină de aspirat te anunță vocal (“finished cleaning, going back to the dock”) și printr-o notificare pe telefon. De altfel în orice moment poți urmări poziția lui pe telefon. Îi poți seta din aplicație pereți virtuali, adică zone în care nu are voie să intre, sau poți cumpăra niște benzi magnetice pe care să le pui pe jos și să îi blocheze accesul (de exemplu pe lângă o vază cu flori?).

Ce este interesant de știut este că dacă nu salvezi harta, nu aspiră pe rând câte o cameră înainte să se mute la alta. Așa că dacă ai treabă în acea cameră va trebui să aștepți să mai vină o dată. Sunt anumite camere pe care le face trei sferturi și apoi se mută în alta. Poți totuși să-l programezi să asprire numai anumite camere.

În primul screenshot puteți vedea apartamentul în curs de mapare iar în următorul după ce a fost mapat:

Aspiră fără probleme pe covoare cu fir normal și pot trece și peste praguri de 2 cm. Când trece peste covoare poate fi setat să crească la maxim puterea de aspirare. De când am renovat, noi ne-am făcut toată mobila “roboțel-friendly”, adică la o distanța de 11 cm față de sol, ca el să poată intra să curețe pe dedesubt. Cel alb, Xiaomi Mi Mop Pro, poate intra mai “adânc” sub mobilă, pentru că are acel dom cu LIDAR pe spate, față de al nostru care are domul poziționat central. Chiar dacă mobila nu ar fi fost înălțată, nu ar fi fost o problemă. Robotul se oprește în ea, nu o strică, nu o deteriorează.

Când lucram amândoi de la birou îl programam să pornească singur în fiecare marți. Iar înainte să plecăm de acasă trebuia să luăm din calea lui diverse cabluri de încărcare, 3 covoare cu fir gros din dormitor (se încurcă în ele altfel) și obișnuiam să punem scaunele de bucătărie cu spătarul în jos pe masă. Tot ritualul acesta dura 5 minute. Am fi putut lăsa scaunele pe poziție, dar așa preferam noi, pentru ca el să-și facă treaba mai eficient.

Acum căutăm momente în care nu suntem acasă ca să-i dăm drumul. Bineînțeles, fiind conectat în cloud, îl poți porni de oriunde te-ai afla. Nu-i așa de zgomotos, poți vorbi la telefon cât timp el funcționează, dar nici nu-i un zgomot plăcut. Ca zgomot parcă Roborock 2 e un pic mai silențios decât Xiaomi Mi Mop Pro.

Aspiră foarte bine. Singurele locuri în care nu poate aspira sunt colțurile camerei și în spatele ușilor. Pentru noi aspiră îndeajuns de bine încât să nu mai vrem să băgăm aspiratorul mare. Praful din colțuri sau din spatele ușilor îl luăm cu un aspirator mic de mână iar aspiratorul mare îl băgăm foarte rar, la 2-3 luni.

Ambele aspiratoare cu Google Assistant, așa că uneori este o plăcere să zici “Hey Google, start the vacuum cleaner!” și să-l vezi cum el se apucă de făcut treabă fără ca tu să ridici un deget.

Sunt două diferențe de aspirare între cele două. Roborock-ul are o baterie mai mare (autonomie oficială 150 de minute), putere mai mare de aspirare și drept urmare face treaba un pic mai repede (40 de minute față de 50 pentru aspirarea a 46 metri pătrați). Xiaomi Mi Mop Pro aspiră la fel de bine, dar mi s-a părut parcă un pic mai zgomotos și rămâne cu mai puțină autonomie la final de aspirare (autonomie oficială de 110 minute). Ca suprafețe, Roborock acoperă până la 250 de metri pătrați, în timp ce Xiaomi Mi Mop Pro acoperă 180 de metri pătrați.

Sunt și câteva probleme care pot apărea la aspirare. De exemplu dacă prinde în cale un cablu de încărcare cum sunt cele de la smartphone, îl poate înfășura puțin în jurul periei. Nu-l strică, se oprește imediat când detectează problema și emite o alertă, dar se oprește din aspirat. La fel de bine nu ar trebui să-i stea în cale haine, pungi sau mai știu ce jucării sau alte chestii aruncate pe jos. Noi n-avem nici foarte multe perdele în casă, dar pe cele din dormitor (care atârnă la nivelul solului) nu le prinde în perie. De regulă se poate strecura prin spații la fel de late ca el și poate și ieși de acolo. O singură dată s-a înfipt cu putere sub un calorifer și nu a mai putut ieși. Nu sunt genul de probleme grave, ci mai degrabă amuzante. O dată a prins un ciorap căzut din mașina de spălat și l-a plimbat prin jumătate de acasă (a șters și praful cu el ca bonus!). Nu a stricat nimic în cei doi ani de funcționare.

Cum funcționează mopul?

Noi am folosit foarte rar mopul la al nostru (poate de 2 ori în doi ani?). Rolul lui este mai mult să dea cu apă pe gresie/parchet și să adune praful, nu să curețe. Dacă vei avea o picătură de Cola sau de cafea pe parchet sau un pic de noroi pe holul de la intrare, nu-l va curăța. În concluzie, nu-i o idee bună să cumperi un astfel de aspirator sperând să nu mai fii nevoit să dai cu mopul niciodată.

Dintre cele două, mi se pare mai bine implementată funcția de mop la Mi Mop Pro (deh, doar are cuvântul “mop” în nume 🙂 ). Mi se pare mai ușor de umplut cu apă și de instalat acel rezervor. Și pe lângă asta, poți regla și nivelul de curgere al apei. Dacă vreți să dați cu mopul, roboțelul va face niște mișcari diferite, în forma literei Y, iar durata crește de la 54 de minute la 76:

E bine de știut că după ce termină de dat cu mopul, trebuie golit recipientul de apă. Dacă nu i-l scoți, te tot avertizează vocal din 5 în 5 minute cu ceva de genul “please remove water canister”. Nu-i o idee bună să-l lași montat pentru că apa va curge în permanență și îți poate face băltoacă. Așadar, mopul ar trebui folosit când ești acasă. Sau calculat foarte bine ce cantitate de apă are nevoie, astfel încât să se termine chiar când se întoarce la dock.

Mentenanță

De golit recipientul ne anunță el când are nevoie. Noi îl golim de regulă o dată pe lună sau mai rar. Periodic ne mai anunță că senzorii trebuiesc curățați de praf. Asta nu-i o operațiune complicată. Îl ridici de jos și dai praful la o parte de pe cei 4 senzori cu degetul sau cu o cârpă. Uneori (o dată la 2-3 luni) mai curăț și filtrul HEPA un pic mai minuțios. Probabil că ar trebui să-l și spăl cândva, că nu am făcut asta niciodată.

Pe parcursul a celor doi ani de funcționare am fost nevoit să îi curăț periile de câteva ori, pentru că se înfășuraseră multe fire de păr în jurul lor. Probabil că pentru cei care au animale de companie această operațiune ar trebui făcută mai des. Se rezolvă cu o foarfecă.

xiaomi mi mop pro dedesubt

Apropo de fiabilitate, aplicația Mi Home are o zonă cu statistici. Aici am văzut că în cei doi ani de când îl folosim, roboțelul a făcut 137 de curățări, a mers 73 de ore în total și a parcurs 3950 de metri pătrați.

roborock s2 fiabilitate

Concluzie

După cum spuneam, robotul de aspirare este una dintre cele mai bune investiții pentru casă. L-aș pune pe același loc cu mașina de spălat rufe sau vase. Își face treaba singur și îți salvează o grămadă de timp. Consider că și-a scos de deja banii pe care i-am dat pe el și dacă mâine s-ar strica, aș cumpăra altul pe loc, fără să stau pe gânduri.

Recomand un model de la Xiaomi pentru că m-am documentat mult înainte să îl cumpăr și consider că modelele lor fac la jumătate de preț ceea ce fac și altele. Prețul corect pentru un Roborock S2 este undeva în jurul a 1.900 de lei iar pentru Xiaomi Mi Mop Pro este cam 1.400-1.500 lei. Eu aș alege Roborock 2 pentru o casă mai mare cu suprafețe mari de aspirare, unde autonomia acestuia este importantă. Pentru un apartament cred că un Xiaomi Mi Mop Pro este de ajuns, poate chiar mai potrivit. Are autonomia un pic mai mică, dar face treaba la fel de bine și este mai ieftin. La fel, dacă funcția de mop este importantă pentru voi, parcă Xiaomi Mi Mop Pro face treaba un pic mai bine.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Review și comparație între Roborock 2 și Xiaomi Mi Mop Pro

  1. Giovani

    Si eu am Roborock S55 de vreo doi ani si sunt super multumit de el. Am insa senzatia ca bateria a inceput sa cam “scartie” (am vazut insa replacement pe Aliexpress). Eu am folosit 99% din cazuri si mopul (practic pentru aia l-am si luat) – pentru spalat pe jos. Avem 3 pisici care se plimba prin casa si lasa par, urme de la labute…Intotdeauna, dupa asiprare/spalare, l-am curatat cu aspiratorul mare sa zic asa. Avand si trei domnite in casa se aduna mult par in perie in mod special si de aia trebuie neapat curatata dupa fiecare aspirare. Am inlocuit filtrele HEPA cu unele de pe Ali, mult mai calitative ca e se pot si spala. La spalare ce-i drept dureaza mai mult, dar tinanad cont ca in timp ce el isi face treaba, ti-o poti face linistit si tu pe a ta. In rezervorul pentru mop pun 10 picaturi de dezinfectant si 5 de solutie pentru parchet. Mai mult – infunda supapele spentru spalare… Si eu consider ca intradevar si-a scos toti banii de cand l-am luat.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: