Review purificator Panasonic cu senzor de prezență umană

By | March 9, 2020

Purificatorul Panasonic F-VXR70G este un model care impresionează prin numărul de senzori cu care este dotat. Are senzor de murdărie, senzor de miros, senzor de umiditate, senzor de lumină și nu în ultimul rând un senzor de activitate umană. L-am testat timp de două săptămâni, așa că pot scrie câteva observații pe baza timpului petrecut împreună.

Caracteristici:

  • Potrivit pentru încăperi de 52mp;
  • Purificare aer, dezodorizare, umidificare;
  • Purificare nanoe;
  • Mod econavi;
  • Rezervor de apă de 3.5 litri;

Primul lucru pe care l-am observat a fost că purificatorul este destul de mare (aprox 64 cm înălțime și 40 cm lățime) și cântărește 10 kg. Ca aspect arată bine, cu margini din plastic argintiu care imită aluminiul polișat și suprafețe glossy. Suprafețele negre glossy vin însă cu dezavantajul că vor pune în valoare amprentele și urmele de praf de pe ele.

purificator panasonicIată cum arată panoul de comandă poziționat pe latura superioară:

Sunt multe butoane cu multe setări acolo, iar pe partea frontală are senzorul pentru activitate umană, un led pentru funcția econavi (povestim mai încolo despre ea), o bară de culoare roșie, mov sau albastră pentru calitatea aerului, un led pentru funcția nanoe și un indicator procentual pentru umiditatea aerului. Mi-ar fi plăcut ca în această categorie de preț, purificatorul să vină și cu un indicator gradat pentru PM2.5 , dacă nu chiar o aplicație de smartphone pentru mai multă acuratețe.

Un lucru interesant este că atunci când este pornit, panoul din față se extinde înspre înainte.

Pe acolo este absorbit aerul murdar din cameră, iar prin fantele de sus este eliberat cel purificat:

Panoul din față se scoate pentru acces ușor la filtre. Puteți vedea în imagini filtrul HEPA (cel alb), filtrul de carbon (cel negru cu găurele), iar în interior este filtrul de umidificare. Rezervorul de apă este undeva în lateral, în partea dreaptă.

Cum funcționează Panasonic F-VXR70G?

În manualul de utilizare scrie că trebuie lăsat 1 cm între el și peretele din spate și 30 de cm stânga-dreapta și deasupra pentru a fi eficient, deci așa l-am și instalat. Am apăsat pe butonul de “full auto” și l-am lăsat să-și facă treaba. A pornit cu indicatorul roșu, semn că aerul din cameră era viciat, a trecut prin mov, care este culoarea intermediară, iar după aproximativ 20 de minute indicatorul a ajuns albastru. Iar dacă te miști prin fața lui, purificatorul turează ventilatorul datorită senzorului de prezență.

Pentru că purificatorul este gândit pentru o suprafață de 52 de mp, ventilatorul mi s-a părut destul de zgomotos. Chiar și după ce ajunge pe minim, parcă e greu de făcut abstracție de prezența lui.

Panasonic F-VXR70G are și o funcție denumită nanoe, prin care Panasonic susține că în aer sunt răspândite mici particule, care se agață de viruși și bacterii pentru a elimina hidrogenul din aceștia și pentru a împiedica răspândirea lor. Pentru cei pasionați de chimie, iată principiul de funcționare:

Apropo de apă, încă un lucru interesant mi s-a părut posibilitatea de a seta nivelul de umiditate (între 40, 50 și 60%). Eu l-am setat pe 50% iar purificatorul s-a străduit din greu să ajungă la această valoare pentru sufrageria noastră de 20 mp. Mai mereu îl vedeam afișând 40% și cred că doar în două momente diferite l-am văzut la 50%. Chestia asta mi s-a părut ciudată, pentru că Sharp-ul testat anterior menținea constant umiditatea pe la 50% și consuma rezervorul de apă de 2.5 l în două zile, în timp ce acesta golea într-o zi rezervorul de 3.5 l. Este posibil ca purificatoarele să calculeze diferit umiditatea, dar neavând un higrometru, nu știu să spun care dintre ele este mai aproape de adevăr.

Econavi este o funcție activă de economisire a energiei, prin care purificatorul memorează nivelul de poluare din locuința ta în funcție de ore și zile. De exemplu dacă în ultimele 3 zile ai pregătit cina la ora 20, purificatorul va ști să-și tureze motoarele în fiecare zi la acea oră. Noi am avut un program destul de haotic în cele două săptămâni în care l-am testat, așa că n-aș putea să mă pronunț asupra acestei funcții. Dar dacă tot suntem la acest capitol, am apreciat foarte mult funcția de timer. Și senzorul de luminozitate este binevenit, pentru că scade intensitatea luminoasă a afișajului dacă în cameră este întuneric.

Mentenanță și filtre

În manualul de utilizare se recomandă spălarea rezervorului de apă în fiecare zi (aș zice clătirea lui), iar a tăviței cu filtrul de apă aproximativ o dată pe lună, pentru a preveni formarea ciupercilor. În privința filtrelor, doar cel HEPA ar trebui aspirat o dată la două săptămâni, iar celelalte nu au nevoie de îngrijire specială.

În privința înlocuirii filtrelor, Panasonic spune că ar acestea ar trebui schimbate o dată la 10 ani în condițiile în care purificatorul a funcționat 8 ore pe zi și a absorbit fumul a șase țigări fumate. Așadar, nu mi-aș face probleme legate de costul filtrelor. Cred că peste 10 ani deja ne-am gândi la cumpărarea unui nou purificator.

Concluzie

Achiziția unui purificator este un lucru subiectiv. Mai ales dacă nu ai animale de companie și nu ești fumător, nu este ușor de sesizat diferența produsă de un purificator. Eu cred că este util un astfel de purificator, mai ales având în vedere faptul că trăim într-un oraș extrem de poluat. Însă cei care nu sunt din start convinși de avantajele purificatorului, nici nu se vor lăsa convinși.

Plusuri: Minusuri:
Suprafață mare acoperită; Lipsă telecomandă / aplicație smartphone;
Sistem complet de purificare și dezodorizare; Nu foarte silențios;
Senzor de prezență, de luminozitate și temporizator. Suprafețe glossy susceptibile la praf.

De la Panasonic F-VXR70G mi-aș fi dorit în plus un indicator mai clar pentru gradul de poluare din încăpere și o telecomandă sau o aplicație de smartphone. Având în vedere suprafața mare acoperită și faptul că ventilatorul mi se pare destul de puternic, l-aș recomanda mai degrabă pentru o casă sau pentru un showroom decât pentru un apartament.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Review purificator Panasonic cu senzor de prezență umană

  1. rivi

    Chiar mă gândeam în ce situație e utilă mașinăria asta, pentru că o tot văd de câteva luni pe la prieteni (mă refer la ideea de purificator în sine). Dar cred că ai punctat foarte bine: fumător + animal de casă, altfel probabil inutil.

    foarte fain review-ul.

    Reply
    1. Revo Post author

      Are multe efecte benefice. Elimină și mucegaiul, îi ajută și pe cei care au alergii (de ex la ambrozie), e bun și împotriva polenului. Noi vrem să ne cumpărăm unul deși nici nu fumăm și n-avem nici animal de companie.

  2. Claudiu

    Salut,
    Si eu vreau sa cumpar unul de vreo 2 luni, dar n-am avut timp sa studiez mai bine piata.
    Tu de care ti-ai luat pana la urma si de ce ai ales acel model?
    La cat timp se schimba filtrele si cat ar costa?
    Multumesc pentru informatii,
    Claudiu

    Reply

Spune-ți și tu părerea: