Sfaturi pentru o casă mai călduroasă: calorifere, aeroterme, radiatore sau convectoare?

By | October 15, 2015

În medie, primim căldură vreo 4 luni din an (noiembrie-februarie) însă estimez că mai stăm, în funcție de temperaturi, cel puțin alte două în frig: ultima parte din septembrie, prima jumătate din octombrie și uneori și prin martie. Nu numai că ne scade productivitatea într-un mediu mai rece, dar riscăm și o răceală, care este mult mai costisitoare decât o aerotermă lăsată în priză 2-3 ore pe zi.

Așa că pentru aceste perioade, poate vă gândiți la alte metode de încălzire și nu știți ce să alegeți. Eu le-am experimentat pe majoritatea pe pielea mea și am scris mai jos un ghid simplificat.

VEZI PRODUSELE CU PREŢ REDUS

Radiatoare cu halogen – soluția populară

Radiatoarele cu halogen sunt varianta modificată și un pic mai sigure a vechilor reșouri. Spre deosebire de reșouri, unde rezistența aceea încălzea aerul, radiatoarele cu halogen te încălzesc direct pe tine, nu și aerul din încăpere. Problema este că aerul din încăpere pe care-l respiri tot rece este.

Sunt un pic mai sigure pentru că nu riști să dai foc casei, tu sau copiii, așa cum era să fac eu când eram mic, punând o piesă de șah pe reșou. Spun că sunt soluția populară pentru că radiatorul din prima poză este cel mai vândut produs dintre toate tipurile de aparate de încălzire din oferta eMAG.

Avantaje: sunt silențioase, ieftine, portabile și te înclălzesc rapid

Dezavantaje: produc lumină, nu încălzesc aerul, deci obiectele din jur vor fi reci.

Aeroterme – soluția de buget

Acestea, spre deosebire de radiatoarele cu halogen, folosesc o rezistență pentru a încălzi aerul, pe care apoi îl suflă în direcția dorită cu ajutorul unui ventilator. Mie mi se pare că se pretează pentru o utilizare scurtă (să zicem o oră-două) într-o cameră mică. Pentru o utilizare îndelugată, dacă nu te deranjează zgomotul pe care-l fac, s-ar putea să te deranjeze aerul pe care-l suflă direct spre tine. Din cauza ventilatorului, nu prea poți să le folosești nici dacă stai la birou și ai multe coli de hârtie (sau pungi?) pe lângă tine. Găsiți aici o listă cu mai multe aeroterme.

Avantaje: portabile, încălzesc rapid, ieftine

Dezavantaje: sunt zgomotoase

Convectoare – soluția de compromis

Convectoarele sunt ca o pâlnie ce funcționează pe baza unui principiu simplu: aerul rece cu densitate mai mare de la nivelul solului trece prin “pâlnie” (convector), este încălzit de o rezistență și apoi se ridică singur spre tavan. Au avantajul că sunt compacte și pot fi montate oriunde, chiar și pe perete. Doar să nu le acoperiți cu o haină sau ceva asemănător pentru că vor deveni inutile. În prima poză este un convector de perete de 1500 W ca acesta, iar în cea de-a doua este unul de 500W. Nu sunt dotate cu ventilator însă primul încălzește fără probleme un spațiu de 20mp setat pe treapta 2/6.

Unele dintre mai au și un ventilator încorporat, ca să împrăștie mai repede aerul însă modelul de mai jos (blyss – 2000 W) nu este bine centrat și trebuie echilibrat într-o anumită poziție, în așa fel încât să nu zdrăngăne. În prima poză, acele lițe care se văd în partea de jos sunt pe post de rezistență care încălzește aerul,  iar în ultimele două poze apare ventilatorul cu o carcasă maronie.

Avantaje: silențioase, pot fi montate oriunde

Dezavantaje: nu poți “usca” ceva pe ele

Calorifer electric cu ulei – soluția optimă

Caloriferul electric pe ulei este din punctul meu de vedere soluția optimă și cel mai bun înlocuitor pentru caloriferul prin care bagă RADET căldură (uneori). Este silențios, sigur (nu ai cum să dai foc la casă dacă-l uiți în priză), nu vântură aerul prin cameră, are capacitatea de a încălzi suprafețe mari și poți și usca lucruri pe el. Nu cred că mai trebuie să va faceți griji că se va găuri și va curge uleiul din el, nu se mai fac cu ciocanul ca pe vremuri. Caloriferul din poză este strămoșul acestui model, de 2000W de la Tesy. Îl recomand cu căldură, mai ales că este produs de o firmă românească.

Caloriferul cu ulei are însă și puncte slabe, cum ar fi faptul că se încălzește greu. Poate dura ore până când camera ajunge la temperatura dorită însă partea bună este că odată încăzlită, camera se va răci la fel de greu. Cele două mari dezavantaje sunt prețul mare și faptul că deși sunt mult mai ușoare decât cele de acum 10 ani, tot sunt grele. Mare grijă să nu-i rupeți vreo roată dacă aveți deja unul, că apoi va fi foarte greu să-l mutați de colo-colo.

Avantaje: silențios, eficient, sigur, poți usca lucruri pe el.

Dezavantaje: greu, scump, durează până se încălzește.


În ceea ce privește consumul, acesta ar trebui să fie ultimul factor care intră în discuție. La un aparat de 1.000 de wați care stă în priză o oră, costul ar fi de ~ 0.5 lei/oră. Aș îndrăzni să spun că este mai ieftin să cumpărați un aparat de putere mai mare (2.500W de exemplu) și să îl țineți pornit la o treaptă inferioară în caz că îl considerați prea puternic, decât să cumpărați unul de 800W și apoi să constatați că nu face față și că trebuie încă unul.

Așadar, în încheiere ar trebui să rețineți că fiecare sursă de căldură are avantajele și dezavantajele ei, nu există una care să fie “cea mai bună”. Alegerea ar trebui să se facă în funcție de necesitățile fiecăruia.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Sfaturi pentru o casă mai călduroasă: calorifere, aeroterme, radiatore sau convectoare?

  1. Catalina

    Cred ca ramanem la calorifere, radiatoarele mi se par putin demodate, sa zic.. si parca si consuma ceva mai mult curent, riscurile sunt mai mari. Cu siguranta acele radioatoare cu halogen nu sunt o solutie. Sa inspiri un aer rece dar temperatura corpului sa fie ridicata, asta inseamna o diferenta de temperaturi, deci raceala(optimism, se pot intampla si mai multe) vine mult mai repede.

    Reply
  2. Emil Bobu

    Convectoarele mi se par neașteptat de bune. Foarte silențioase și eficiente, nu ocupă mult loc, au termostat, practic uiți de ele.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: