Sondajul de Sâmbătă: Te-ai curentat?

By | July 19, 2014

Când eram mic, bunica avea la țară un frigider Arctic de generație mai nouă. Probabil așa încep toate poveștile de genul ăsta.
Eh, ăsta nu curenta așa tare. Avea un mâner capitonat de cineva cu bandă izolatoare. Dacă puneai mâna pe bandă era OK. Dacă puneai pe lângă, te lua un pic prin surprindere prima dată. Și după ce m-am curentat de câteva ori au început sa-mi placă furnicăturile. Bine că n-ajungeam la mâner decât cu mâna. Că altfel aș fi fost în stare să-i dau și o limbă ca să văd ce se întâmplă.
Dar știam la ce mă expun și înțelegeam ce se întâmplă / ce se poate întâmpla. Ai mei nu au fost nevoiți să pună vreodată protecții la priză.
Dar mai târziu (cred că prin generală) deja aveam impresii de electronist. Descoperisem cum se folosește pistolul de lipit (ăla greu, românesc), ce se întâmplă cu difuzoarele dacă le legi în paralel și cum să identific o lipitură rece.
Într-un an, în ajunul Crăciunului, s-a rupt un fir de la instalația pentru brad. Am desfăcut controller-ul, am lipit firul și fără să mai pun capacul de plastic la loc, am băgat-o în priză. A mers câteva secunde, apoi chiar sub ochii mei, firul pe care-l lipisem mai devreme s-a dezlipit. Atunci, creierul meu a luat o pauză și eu am simțit nevoia să-l pun la loc cu degetul, așa cum simți nevoia să te scarpini când te mănâncă undeva.
Am închis circuitul apăsând pe fir cu degetul mare, în timp ce era alimentat la 220. Bucuria a fost atât de mare încât mi s-au încordat mușchii din corp încordați și dinții mi s-au încleștat. Mama ei de siguranță de la tabloul electric n-avea niciun gând să sară, dar cumva, am reușit să-mi descleștez mâna de pe circuit.
A fost prima dată când m-am electrocutat cu adevărat și era să fie și ultima. Am scăpat ieftin, doar cu degetul mare de la mână dreaptă ars în zona de contact și cu miros de carne arsă prin casă. Probabil și cu părul un pic mai ondulat.
Voi? Ceva povești similare? Vorba aia, primul șoc electric nu se uită niciodată …
[poll id=”43″]

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Sondajul de Sâmbătă: Te-ai curentat?

  1. Dan Pavelescu

    Curentat, curentat.. cel mai tare cand bateam cu rigla de lemn in lampa pl500 de la televizorul “lux s”, in timp ce stateam aplecat sa vad daca-si revine imaginea 😀

    Reply
    1. revo Post author

      Whoa, băi omule, ești norocos că te afli printre noi. E vorba despre kV în povestea asta. Ce ai pățit după?

  2. Dan Pavelescu

    nimic, m-a trantit de am vazut stele verzi si pentru o perioada am ramas cu cateva puncte de arsura pe mana, in locul in care m-am atins de lipituri,

    Reply
    1. Dan

      Și eu la fel. M-a pus curiozitatea să bag mâna în spate la televizor (tot d-ăla cu lămpi) și am simțit un șoc nu prea puternic, dar cu două puncte de arsură pe deget. Tensiunea o fi fost mare, dar curentul a fost la fel de slab la minte ca mine….

Spune-ți și tu părerea: