Am cumpărat în sfârșit un uscător de rufe. Ce sfaturi v-aș da în caz că vreți și voi unul

By | November 24, 2022

Dacă mai țineți minte, prin 2019 vă întrebam ce părere aveți despre mașinile de spălat rufe cu uscător. N-am mers pe acea variantă. Dar iată că rapiditatea cu care iau deciziile și-a spus din nou cuvântul și trei ani mai târziu am cumpărat și un uscător de rufe, după ce în 2019 am luat o mașină de spălat simplă. Ne-a fost foarte greu să cumpărăm unul pentru că efectiv habar n-aveam ce ar trebui să vrem de la el. Și nici nu-i așa de răspândit în rândul prietenilor sau familiei, așa că nu știam de la cine să cerem păreri. Eu unul nici nu cred că am folosit vreodată un uscător de rufe până acum.

În fine, în cele din urmă am mers pe varianta de mașină de spălat rufe și uscător de rufe separate. Iată cu ce idei am rămas după ce am studiat oferta.

Producători renumiți de uscătoare

În primul rând, vreo doi consultanți din magazine diferite mi-au zis să mă orientez către Miele, AEG (care-i vârful de gamă de la Electrolux), Electrolux (seria PerfectCare e renumită de la ei) sau Bosch. Se pare că vin tare din urmă Samsung și LG, care nu au la fel de multă experiență ca ceilalți strict pe acest produs, dar compensează prin funcții. Din nou, informații pe auzite, din experiențele consultanților din magazin. Oamenii păreau că știu despre ce vorbesc, dar asta nu înseamnă că se bazau pe niște date când făceau aceste afirmații.

Uscător cu pompă de căldură

Noi am vrut neapărat un uscător cu pompă de căldură pentru că acestea sunt mai eficiente și deci mai economice. Apoi, deși pornisem de la ideea că vrem unul de clasă energetică A++, am făcut un calcul și a rezultat că deși este mai scump, dacă l-am folosi timp de minim 5 ani, cel de clasă A+++ ar fi mai avantajos pe termen lung. Diferența este cam între aprox 270 kw pe an la unul A++ și 170 kW pe an la unul A+++. Ne-am orientat așadar către un uscător cu pompă de căldură și clasă A+++.

Plus că urma să-l punem pe balcon, unde urma să trag eu o priză. Și pentru că nu aveam posibilitatea să-l conectăm direct la o priză în perete, am zis că poate unul A+++ va însemna și o sarcină mai mică pe acea priză.

Capacitate

Aici am reținut de la un consultant o chestie pe care poate de unul singur n-aș fi gândit-o. Mașina de spălat are capacitate de încărcare de 7 kg, așa că eram tentat să iau un uscător tot cu capacitate de 7 kg. Doar că am luat unul cu capacitate de 8 kg, pentru că rufele sunt ude și cântăresc mai mult când le scoți de la mașina de spălat.

În final nu știu cât de mult contează asta pentru că oricum nu încărcăm niciodată până la refuz mașina de spălat. Și oricum, nu-i musai să bagi toată mașina de spălat la uscat. Mai sunt și rufe pe care le poți lăsa la uscat la soare, că poate n-ai nevoie rapid de ele.

Funcții importante la un uscător?

Singura funcție pe care ne-am dorit-o a fost cea de anti-șifonare. Pentru că suntem uituci și sigur vom uita hainele în uscător. Funcția de anti-șifonare are un senzor de temperatură și umiditate și deși s-a terminat programul, continuă să mai rotească periodic hainele până când scade căldura în interior cuvei și deci nu mai există risc de șifonare.

Atât.

Toate uscătoarele de acum au și posibilitatea de a strânge umezeala într-un recipient și deci nu trebuie conectate neapărat la scurgere. Am menționat asta pentru că știu că este o întrebare recurentă. Nu e musai să le pui lângă scurgere, toate au bidon.

Toate pot fi suprapuse peste mașina de spălat, dar trebuie verificate înainte dimensiunile. Să n-aveți o mașină de spălat ultra slim și să luați un uscător ultra mare, că leșină mașina de spălat când îl puneți deasupra.

Filtrele de scame

Toate au aproape identice sistemele de filtrare a scamelor. Sunt două filtre, unul în interior, care trebuie curățat după fiecare uscare, și unul la pompa de căldură, care trebuie curățat mai rar. Cel puțin cele din interior sunt identice indiferent de brand. Am observat în schimb diferențe la filtrele de la pompa de căldură, cel poziționat în acea ușiță de vizitare de pe fața uscătorului. Acestea din urmă sunt foarte importante, pentru că dacă filtrul nu este curățat niciodată sau pătrund prea multe scame pe radiatorul pompei de căldură, uscarea nu va mai fi eficientă. Se poate ajunge până la demontarea completă a uscătorului pentru remediere.

Aici sunt două versiuni. Din ce am apucat să văd, Samsung, Electrolux și AEG au un filtru simplu, stil HEPA. Iată cum arată radiatorul de la un Electrolux de exemplu:

filtru uscător electrolux

La Bosch și la Miele am văzut pe lângă acel filtru stil HEPA și un filtru din burete foarte fin. Cam așa:

M-am gândit mult la acest aspect. Teoretic acel burete al trebui să mai stopeze din particulele care ajung la radiator, e o protecție în plus. În același timp, AEG, care e un brand premium, nu folosește acel burete. Și dacă nici nordicii nu știu să facă un uscător, atunci nu știu cine.

În concluzie, sfatul meu este să alegeți un uscător cât mai eficient din punct de vedere energetic, neapărat cu pompă de căldură. Luați un brand mai răsărit, pentru că uscătorul este mare și greu și nu vrei să-l cari pe scări până la garanție.

De asemenea, aveți grijă unde îl instalați. Nu-i musai să fie lângă o scurgere, însă locul trebuie să fie aerisit, pentru că altfel poate apărea mucegai în urma uscărilor. De asemenea, nu trebuie montat într-un loc unde bate soarele sau înt-o zonă prea călduroasă, pentru că și el degajă căldură și există riscul să se supra-încălzească și să se oprească sau să se strice.

Altfel, uscătorul a fost una dintre cele mai bune investiții. Revin cu mai multe detalii pe tema asta și cu un review al modelului pe care l-am cumpărat.

Chiar așa, judecând pe baza a ce am scris mai sus despre branduri, de la ce brand credeți că l-am cumpărat? 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

19 comentarii la “Am cumpărat în sfârșit un uscător de rufe. Ce sfaturi v-aș da în caz că vreți și voi unul

  1. Mihai

    Electrolux? 🙂
    Am luat și noi anul trecut un Electrolux perfectare 800, pentru că ne-am mutat de la casa intr-un apartament și efectiv aveam gramezi de haine nespălate, pentru că iarna nu se uscau cele deja spălate 🙂 Merita toți banii.

    Reply
  2. Emilian

    Probabil ca un Bosch. Și soția mea ar vrea unul dar nu reușim sa’l integram pe nicăieri în peisaj ?

    Reply
    1. Revo Post author

      Nope, nici Bosch. Noi l-am pus pe unul dintre balcoane. Am sacrificat măsuța de cafea (că oricum nu ne-am băut niciodată cafeaua pe balcon), dar am pus uscător 🙂

  3. Dan Pavelescu

    Cu riscul de a fi înjurat, mi se pare o investiție inutilă pentru un home user.
    În primul rând, pentru că niciodată nu e o prioritate să usuci ciorapii, pentru că sigur mai ai n perechi (idem chiloți, cămăși, etc).
    În al doilea rând, strică hainele (în funcție de material, te poți trezi că pantalonii tâi mărimea XL au ajuns în urma uscării XXS). Idem pentru încălțăminte, iar încălțămintea se usucă în mod natural mult mai greu decât hainele. Deci dacă nu pot să usuc ce se usucă greu, inutil.
    Produce abur și miros urât. Consumă curent mult și nu avem acțiuni la Enel (specificațiile alea cu consumul sunt ca noxele de la VW..)
    Dacă ai hotel si ai zilnic de spălat lenjerii și prosoape, da, îți iei nu un uscător ci 3 Miele de 28Kg. Pentru acasă, recomand o sâmă 😀
    Aceeași părere o am și despre mașina de spălat vase. E bună pentru mămicile de internet care nu vor să-și strice unghiuțele. Eu spăl vasele de la 13-14 ani (acum am 50) și m-am obișnuit să le spăl imediat după ce le folosesc, nu le las să se adune în chiuvetă. Poți să mă înjuri, sunt imun 🙂

    Reply
    1. Revo Post author

      Ai dreptate în tot ceea ce zici legat de dezavantaje. Mă rog, aproape cu toate. Nu scoate abur și nu miroase urât (încă). Și e și economic (o să scriu un articol și pe tema asta în curând).
      Dar omiți avantajele:
      1) Îți salvează timp. Timpul ăsta salvat se traduce în “în loc să stau să întind rufele pe sârmă, mă uit la un film, mă joc pe PlayStation șamd”
      Nu stai să întinzi fiecare haină în parte pe sârmă. Să vezi ce fun este când ai 50 de perechi de ciorapi de copil și nici nu poți să le pui pe sârmă.
      Pe lângă asta, nici nu mai aștepți ca rufele să se usuce. Pleci mâine undeva, ai nevoie de blugii ăia de culoare indigo care să meargă cu cămașa albă și cu sacoul bleumarin, dar blugii sunt murdari. Îi speli, dar poate se usucă până mâine, poate nu. Așa, în caz de urgență ai o soluție rapidă. Speli, usuci, calci, e gata.
      Încă ceva. Noi n-am avut căldură din septembrie până acum pe sfârșit de noiembrie. Râncezeau rufele pe sârmă până se uscau.
      2) Economisești spațiu. Știu că pare contraintuitv, dar uscătorul are un loc destinat în casă și e același de fiecare dată. Nouă nu ne ajungea sârma pentru câte rufe spălam și mă enerva teribil să stau cu uscătoarele alea pliabile întinse prin casă.

      Cam la fel și la mașina de spălat vase. Nu mor dacă spăl vase de mână (pare ciudat, dar mie chiar îmi place să fac asta, mi se pare o activitate relaxantă), dar parcă-i mai relaxant totuși să mă uit la un film decât să spăl vase. Plus că să vezi ce mișto e să le speli de mână cu apă rece când n-ai apă caldă timp de 2 săptămâni 🙂

      Am mai zis-o. Eu aș automatiza totul. D-abia aștept niște roboți de călcat rufe accesibili.

    2. Mihai

      Am adus comoditatea la rang de arta,or fi situatii unde e buna dar in foarte multe situatii e doar lene,comoditate dusa la extrem.Eu iarna le usuc in case pe uscator cu sarme si dupa doua stoarceri un masina de spalat in cateva ore sunt uscate rufele

    3. Revo Post author

      Ce este în neregulă comoditatea? Fiecare decide cum este mai ok pentru el.
      Noi iarna uneori nu avem căldură și nu avem cum să le uscăm pe calorifer. Se usucă în 3 zile și capătă un miros nasol.

  4. Dan Pavelescu

    Eu am două uscatoare pliabile în casă, le-am găsit un loc unde nu deranjează când sunt strânse. Nu-mi ia mai mult de 2 minute să umplu unul cu rufe întinse, e timp și de film. Vara se usucă repede, iarna și mai repede (nuie micușor, am centrală).
    Rămân la părerea mea. Nu m-ai convins decât că ai nevoie de o centrală de apartament 😀

    Reply
  5. Padu

    Hei 🙂
    Când vii cu recenzia?
    Nu reușim sa spălăm cât strângem în coșul de rufe după 3 copii.
    Avem nevoie de uscător….in tandem cu mașina de spălat am fi mult mai eficienți

    Reply
    1. Revo Post author

      Salut! Wow! 3 copii! Felicitări, vă ținem pumnii! 🙂 Din decembrie tot zic că-l public. Sper să-l termin la sfârșit de februarie sau început de martie cel târziu.

  6. dumy

    Uscătorul de rufe e una dintre electrocasnicele care mi-au salvat timp prețios din viață.
    Recomand cu încredere.

    Reply
    1. Revo Post author

      Nu este Whirlpool, este un Samsung.
      Mi-au intrat la apă câteva cămăși din cauză că n-am ales programul corespunzător și le-am mai băgat și la două cicluri unul după altul.
      După ce mi-am dat seama cu ce am greșit, am schimbat programul și n-am mai avut probleme.
      Dar evit să bag anumite haine. De exemplu nu le bag pe cele care îmi vin la fix (tricouri sau hanorace mărimea M).

Spune-ți și tu părerea: