Am fost la Mica Elveție și ne-am gătit singuri

By | October 3, 2014

Când am anunțat Săptămâna Restaurantelor v-am spus că vreau să merg la restaurantul Mica Elveție pentru a încerca o porție de raclette sau fondue. Am reușit să-i vizităm și am avut parte de una dintre cele mai frumoase experiențe de până acum dintr-un restaurant. Este un restaurant scump, dar care își respectă clienții.

Îi găsiți la interescția dintre Căldărari cu Franceză, chiar lângă Curtea Domnească și Biserica Sf. Anton. Restaurantul este o afacere de familie. Soțul este Chef Jakob Hausmann, are un fizic asemănător cu cel al lui Till Lindemann și se ocupă de bucătărie. Soția, Crenguța Hausmann, se ocupă de partea administrativă.

MicaElvetieRestaurant-6edited

sursă foto: site-ul Mica Elveție

În interior sunt în jur de 15 mese, un bar destul de mare și o locație micuță pentru orchestră, care cânta genul de muzică pe care au mai multe șanse s-o recunoască părinții noștri. Decorul este … aș vrea să spun elvețian, dar încă n-am fost în Elveția. Este un decor elegant, cu elemente care aduc aminte de Elveția pe ici-colo. Inclusiv o hartă mare cu cantoanele pe perete.

mica_elvetie-1

Am comandat o porție de raclette și un mușhchiuleț de vită pe piatră de granit. Unul din preparate a costat 96 de lei și unul 98, nu mai țin minte exact care cât. Am spus că încercăm și fondue altă dată. O porție de fondue costă tot în jur de 100 de lei și în meniu scrie că este potrivită pentru 2-3 persoane.

Până să ajungă la noi ce am comandat, am primit puțin unt cu ceva verdeață prin el, ca să nu stăm degeaba. Şi tot din partea casei, două porții de foie gras. Am fost surprins să constat că era dulce. N-am mai mâncat până acum foie gras, deci nu știu dacă așa trebuie să aibă gustul sau e doar o interpretare proprie restaurantului.

mica_elvetie-2La un momentdat ospătarii s-au apucat să întindă niște prelungitoare la masa noastră și la cea alăturată. Am înțeles apoi că erau pentru mini grill-ul pe care urma să-mi prepar eu apoi mâncarea. Deși nu m-au încurcat cu absolut nimic prelungitoarele, spiritul ingineresc nu m-a lăsat să nu obsev că o podea falsă cu prize lângă fiecare masă ar fi fost o abordare mai elegantă.

mica_elvetie-3

Raclette este un fel de gustare compusă din 3 feluri de carne (pui, porc, vită), cartofi fierți, cașcaval și murături. Pe partea superioară a grill-ului se face friptura, în timp ce în tăvițele de jos se pun feliile de cașcaval. După ce se topește cașcavalul, se toarnă peste cartoful fiert. Am primit separat condimente pentru carne și pentru cașcaval. Bineînțeles că le-am încurcat între ele.

 

mica_elvetie-6 mica_elvetie-5

 

 

 

 

 

Glumeam între noi și spuneam că aici n-ai cum să te plângi că nu-ți placă mâncarea, că doar ți-o faci tu. Cel puțin așa stă treaba cu raclette. Eu mă plictisisem la un momentdat așteptând ca franjurile de carne să fie gata, mai ales că grill-urile astea electrice nu sunt tocmai eficiente. Raclette-ul în sine este ceva banal, pe care ți-l poți face și acasă.

Plus că dacă tot vii la un restaurant cu un chef reputat, parcă ai vrea să încerci ceva preparat de el. Din punctul ăsta de vedere, mai degrabă vă recomand să încercați friptura pe piatră de granit. Vine gata asezonată și acompaniată de o garnitură de cartofi rași și rumeniți, unt și încă două sosuri. Foarte, foarte bună!

mica_elvetie-4

 

 

La un momentdat a trecut și Chef Hausmann printre mese ca să asigure că este totul în regulă. Iar la finalul mesei ni s-a spus că Mr. Hausmann își va serba ziua de naștere și am fost întrebați dacă vrem să completăm un cupon, pentru a participa la o tombolă. Premiul era o invitație la o cină gătită de Haussman la Casa Mica Elveție, din Bran. Şi de aici începe partea amuzantă.

Pe cupon trebuia să completezi și data nașterii. Cineva a sesizat că data nașterii mele coincidea cu data în care ne aflam. Așa că la vreo 10 minute după ce am cerut nota, m-am trezit ridicat în picioare pentru a luat în primire un tort, în timp ce orchestra cânt: “la mulți ani”. M-am simțit un pic măgulit.

Așadar, după cum spuneam mai sus, reastaurantul Mica Elveție este scump, dar cu un scop. Personalul de acolo își dă toată silința să nu te facă să te simți ca un client, ci ca un membru al familiei. Iar mâncarea bună de acolo este dublată foarte bine de o experiență foarte plăcută. La plecare, Mr. Hausmann ne-a mulțumit și ne-a urat o seară plăcută din capul mesei de unde își fuma trabucul.

Dacă vreți să-i vizitați, am primit ulterior un SMS de la ei în care mă anunță că în perioada 6-12 Octombrie vor organiza “Săptămâna Elvețiană”. Costă 98 un meniu complet, inclusiv băuturi. Vă sfătuiesc să rezervați în avans. Mai multe detalii la ei pe site și pe Facebook.

P.S: Pozele nu sunt excelente, mi-a fost un pic rușine să trag rafale pe acolo, așa că le-am făcut mai mult pe sub mână.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: