Două observații despre români și România: Naționala la EURO 2024 și noul Duster

By | December 1, 2023

Că tot este un moment festiv, cred că este un prilej bun să consemnez pe blog două gânduri de-ale mele.

Primul. Naționala României s-a calificat la EURO 2024. Și întâmplător, am dat click pe mesajul postat de UEFA pe Facebook ca să citesc comentariile.

Și ce să vezi? Nu am văzut decât mesaje pozitive.

Congratulations from Hungary! Love from Bangladesh (nici nu știu dacă fotbalul este popular în Bangladesh, dar aparent cineva de acolo este fericit că România s-a calificat la EURO). Welcome to Germany! Congrats de la Icelandic Football League (n-am idee dacă este un cont oficial sau vreunul făcut de un fan). “Congrats from Turkey! Well deserved“, zice altcineva. Congrats from Cyprus. Un polonez zice “Bravo Romania“. Congrats to our brothers!, zice din nou un ungur. Congratulations Romania ???????? from Armenia ???????? Un slovac zice: “Toate cele bune, fraților. Felicitări”. Hai Romania from USA!!! This is amazing! I’m so happy! – m-am uitat pe profilul lui să văd dacă nu cumva e vreun român stabilit acolo. Nu, este chiar un american, care în poza de profil era întâmplător la un meci de baseball. Congratulations romania Fans from indonesia (deci Naționala are fani în Indonesia… ok). Romaniaa te iubesc zice cineva desde Argentina.

Și lista continuă. Am dat exemple din mai multe țări ale lumii că să nu apară comentariile de genul: “da mă, dar ăștia-s vecini cu noi/prieteni/sunt pe interes etc, d-asta sunt și ei așa bucuroși”.

Nu. Pur și simplu sunt străini care și-au luat un pic din timpul lor, eventual au intrat pe Google Translate și au depus un minim de efort ca să facă un compliment.

Ce vreau să spun cu asta? Că poate ar trebui să nu ne fie frică să ne bucurăm și noi. Naționala nu mai este cea din ’94. Având în vedere istoria recentă și faptul că de 8 ani nu am mai fost la Euro, calificarea de pe primul loc în grupă este o performanță. Și una peste alta, românii nu-s chiar așa desconsiderați în lume așa cum ne place să credem. Sigur, poate Facebook a ascuns comentariile negative (puteți intra și voi să vedeți – postarea este aici). Sau poate pur și simplu cele negative nu au primit reacții, ceea ce din nou este ok.

Și ar mai fi ceva. E o lecție de învățat aici. O înjurătură sau o jignire nu ajută nimănui. Mai bine te abții decât să refulezi pe internet. Dacă poți să fii politicos și să faci un compliment, fă-l. Uneori un gând bun produce un efect de bulgăre de zăpadă care face toată lumea un pic mai frumoasă. Mi se pare că românii sunt în general mult mai agresivi în comentarii pe internet. Nu știu de unde veninul ăsta.

Știți ce m-am gândit în momentul în care citeam aceste comentarii? Că dacă aceasta ar fi atmosfera din jurul fotbalului, m-aș uita din nou cu plăcere la meciurile Naționalei. Indiferent de rezultat.

Al doilea gând.

Alaltă-ieri s-a lansat Duster 2024. Am fost și eu la prezentarea oficială, am postat articol cu foto + video, am postat și pe Instagram, am pus și pe tiktok un video… Video care a început să prindă tracțiune și să fie văzut inclusiv de străini. Să vă spun care-i raportul de comentarii favorabil la români versus rest of the world? Românii sunt cu “pfoaa, ăsta nu-i model nou, e cel mult un facelift“, “degeaba dacă interiorul e plin de plastic“, “pfff… cei cu motoarele astea mici? Mie îmi trebuie cel puțin 5.0 turbo ca să mă duc la piață!!!”. Cineva chiar a zis că la prețul ăsta își cumpără Tesla cu 23 de mii de euro. Asta în condițiile în care prețul oficial pentru Duster încă nu se știe, iar Tesla nu a fost niciodată 23.000 euro.

Ceilalți (am numărat câțiva italieni și nemți) dau în general feedback pozitiv și întreabă despre preț și disponibilitate. Polonezii par un pic mai cârcotași, dar pe ei pot să-i înțeleg, având vedere performanța ridicată a industriei auto din Polonia.

În fine. Ce vreau să zic este că unele lucruri chiar sunt ok și nu are rost să ne plângem aiurea de ele. Nu zic nici să fim flower-power, că n-avem motive. Îl avem pe Ciolacu în frunte guvernului, care ne aduce aminte zilnic cât de în găleată suntem. Dar poate măcar o atitudine realistă ne-ar prinde bine. Să ne bucurăm și să apreciem lucrurile care merită și să le criticăm evident pe cele care merită criticate. Atât.

Hai la mulți ani!

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Două observații despre români și România: Naționala la EURO 2024 și noul Duster

  1. vlad

    Exprimarea asta am tot vazut.o si ma deruteaza “Având în vedere istoria recentă și faptul că de 8 ani nu am mai fost la Euro”.
    Au lipsit la 1 euro, in 2020/2021 , au fost in 2016 si vor merge la cel din 2024. Dar suna ca si cum vai de cand nu au mai obtinut o calificare, de ce nu se spune la fel la fiecare calificare “vai nu am mai fost de 4 ani”. Ajuta si faptul ca prin 2016 au crescut de la 16 la 24 nr de echipate participante la euro.

    Ps. Pacat ca pcgarage pare ca nu mai fac jocul de pronosticuri ( la mondialul din 2022, nu au avut ).

    Reply
    1. Revo Post author

      Da, ai dreptate, sună mai dramatic “8 ani”, când în realitate au ratat doar o ediție. Doar că prin “istoria recentă” mă refeream la toate chinuielile și calificările ratate. Cred că mă gândeam mai ales la ratările pentru Mondiale.

  2. recomandareazilei28

    cred ca altii ne apreciaza mai mult decat o facem noi din pacate.. trist

    Reply

Spune-ți și tu părerea: