Încă 16 ani și poate vom fi la nivelul UE de colectare selectivă

By | November 19, 2020

Am citit rezumatul interviului dat de ministrul mediului, Mircea Fechet, la Europa FM și am putut să compar cu datele pe care le știam eu. Deci în 2015 România colecta selectiv 3% din deșeuri și avea target să ajungă până la 50% în 2020. Cinci ani mai târziu, am ajuns d-abia la 14%. Adică avansăm cu un vertiginos 2.2% pe an. Germania, Olanda, păzea! În ritmul ăsta în 16 ani ajungem unde sunt vesticii astăzi!

De ce avansăm așa greu? În primul rând eu cred că marea problemă este la importul ilegal de deșeuri. Cu asta cred că ar trebui început, aici este grosul. În România este de 3 ori mai ieftin să depozitezi gunoi decât în alte țări, așa că italienii trimit aici deșeurile. Probabil și francezii și nemții și mai mulți. Nimeni nu știe exact câte deșeuri și de ce natură intră în țara noastră. Trebuie crescute prețurile pentru depozitare, controale la graniță, urmărite mașinile, amenzi și dosare penale.

După ce rezolvăm problema asta, ar mai fi cea cu colectarea separată a deșeurilor în gospodării.

Ministrul crede că aici principala problemă este că gospodăriile și blocurile nu au pubele separate.

Newsflash. Blocul în care locuim noi are de 3-4 ani pubele separate. Vreo 5-6 la număr. Două pentru fracția uscată, una pentru plastic și metal, una doar pentru PET-uri, una pentru hârtie și posibil să mai fie ceva. Când au adus cei de la Romprest pubelele noi, au împărțit și pliante în care detaliau schema după care vor fi ridicate deșeurile: luni fracție uscată, miercuri reciclabile, vineri iar fracție uscată. Tot în acele pliante, locatarii erau avertizați că vor fi amendați dacă nu respectă clasificarea. Și culmea, toți locatarii s-au conformat.

A crescut inima în minte când am văzut deșeurile așa bine sortate și d-abia așteptam să văd cum vin să le ridice. Rezultatul a fost că luni au venit și le-au aruncat pe toate grămadă în mașină. Miercuri la fel, vineri la fel. După două săptămâni am dat telefon la Romprest, iar scuza șefului cu care am vorbit la telefon a fost că femeia de serviciu e de vină, că le-a scos toate tomberoanele, nu doar pe cele care ar fi trebuit. L-am întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă femeia de serviciu ar fi scos și o bombă nucleară pe lângă acele tomberoane. Ar fi ridicat-o și pe aceea? Nu mi-a răspuns. Nici nu s-a întâmplat nimic. Le ridică în continuare la fel, deși locatarii în principiu își dau silința să le sorteze.

Așadar, părerea mea este că principala problemă aici este firmele de salubritate doar se prefac că reciclează. Iar asta de-a lungul timpului a scăzut încrederea oamenilor în procesul de reciclare. Spune-le orice le-ai spune, că știu ei că de fapt deșeurile nu se ridică separat! Toate sunt amestecate! Este o conspirație, doar ca să ne pună pe noi să facem un efort în plus!

În concluzie, mie mi se pare că ministrul este un pic rupt de realitatea din teren. Trebuie stopate importurile ilegale de deșeuri și lucrat la educația populației. Să știe toată lumea cap-coadă care este traseul deșeurilor, să înțeleagă fiecare gospodărie ce ar trebui să arunce unde și să vadă orice Gigel cu ochii lui cum se reciclează o cutie de Cola. Și amenzi pe bune dacă nu se conformează.

În rest, nici nu-mi vine să visez la garanție de 50 de bani pentru fiecare PET returnat.

Poza este cu un trotuar din New York.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Încă 16 ani și poate vom fi la nivelul UE de colectare selectivă

  1. Dan

    Primul pas nu este legislația, este educația. Cu asta stăm noi prost; abia după vine legislația. După ce explici de ce, pedepsești pentru că nu se face….

    Reply
  2. dam167

    Oare mai are rost să zic? mai ales după ce am citit comentariul lui Dan?

    Firmele de salubritate nu reciclează. E altcineva care reciclează, adică x care ia plastic folosit și face din el plastic nou pentru fabricarea altor produse – la fel și la restul materialelor. În România managementul deșeurilor n-a prea mers, nu cred că am reușit să închidem măcar gropile neconforme, dar mai să avem un sistem pus la punct – colectare – sortare – reciclare. Dacă nu sunt peste tot stații de sortare și transfer măcar, cum poți să reciclezi eficient?

    Normal că-i mai ieftin să depozitezi gunoi în România, că în loc să faci un depozit care costă bani le arunci pe un câmp. Dacă n-ai infrastructura completă ca să închizi cercul degeaba îți colectează ca-n Germania deșeurile, că tot la grămadă le vor arunca. Mă îndoiesc că educația va construi depozite pentru deșeuri voluminoase, stații de transfer, gropi ecologice sau centre de reciclare. E groasă, trebuie toată țara să pună umărul, nu să împărțim pliante și să amenințăm asociații de locatari.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: