Doi primari din București se ceartă pe un vortex

By | September 30, 2023

Ar putea fi un banc, doar că titlul este real. Am citit recent o știre care m-a amuzat. Povestea este cam așa.

Lucrările la Pasajul Europa Unită din Sectorul 4 se apropie de final, iar acest pasaj va avea montată și o suprastructură metalică ce va fi iluminată arhitectural astfel încât să imite un vortex atunci când mașinile trec prin pasaj.

După ce au început lucrările, primarul sectorului 4, Daniel Băluță, a publicat o simulare cu viitorul pasaj (la intersecția dintre Bulevardului Metalurgiei cu strada Turnu Măgurele), în care este prezentată și această structură de iluminare. Iată cum arată simularea:

În același timp, Primăria Sectorului 3 începuse deja lucrările la ieșirea spre Autostrada Soarelui, care inițial se pare că n-avea în plan niciun astfel de artificiu. Doar că lui Negoiță i-a plăcut ideea lui Băluță și a vrut și el un vortex pe pasajul spre Autostrada Soarelui. Iată și versiunea lui:

Băluță s-a supărat și a acuzat primăria Sectorului 3 că i-a copiat design-ul pasajului. Pentru că se știe că pasajul are practic drepturi de autor, și odată ce se face un astfel de pasaj, nimeni nu mai are dreptul să facă unul la fel. Iată și un citat de-al lui Băluță:

Îmi exprim însă regretul și dezamăgirea că PROPRIETATEA INTELECTUALĂ A CONCEPTULUI PASAJULUI EUROPA UNITĂ a fost ÎNSUȘITĂ de către Sectorul 3 al Capitalei, fără respectarea celor mai elementare norme deontologice și de protecție oferite de lege proprietății intelectuale. Cu alte cuvinte, Sectorul 3 a copiat fără scrupule proiectul sectorului nostru! Mai exact, a desconsiderat munca de 2 ani a unei echipe de specialiști (ingineri, designeri și arhitecți), originali, creativi și dedicați muncii lor. Vă asigur însă, că am întreprins și că voi întreprinde toate demersurile legale, menite să protejeze proprietatea comunității Sectorului 4.”

Drept urmare, Băluță a dat în judecată Primăria Sectorului 3 și a cerut: “„încetarea oricărui act de utilizare în orice formă sau mod care încalcă drepturile de proprietate intelectuală ale Sectorului 4 cu privire Ia «suprastructura metalică cu iluminare arhitecturală tip Vortex».” 

Negoiță spune că nu se va întâmpla nimic, că el s-a inspirat “din lume”, și că are un proiect original.

În fine, până la urmă pare că amândoi vor să meargă până la capăt cu proiectele. Ceva îmi spune însă că această ceartă prostească a accelerat lucrările la ambele proiecte, fiecare grăbindu-se să-și monteze primul vortexul. Eu sunt de părere că versiunea lui Negoiță zici că-i din același vis cu palmierii. Mă duce cu gândul la jucăriile luminoase de la bâlci cu care încearcă tarabagii să atragă atenția copiilor. O poluare luminoasă care-i “interesantă” vreo 30 de secunde, până devine enervantă și îți distrage atenția.

Oricum, mai este ceva amuzant în toată această situație. Pare că cei care fac parte dintr-un partid de plagiatori nu prea sunt fericiți când se plagiază între ei 🙂

Știrea completă, fără comentariile mele ironice o găsiți pe B365.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Doi primari din București se ceartă pe un vortex

  1. Razvan O

    In voretxul lui Negoita sunt deja vreo 2 locuri unde mu mai lumineaza. Poate s-au grabit prea tare.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: