PS5, iPhone 14 și GoPro 11 sunt doar începutul. Creșterea dolarului va scumpi toate electronicele

By | September 22, 2022

PlayStation 5 s-a scumpit. iPhone 14 are prețuri obscene. GoPro Hero 11 costă 3.000 lei retail price în loc de 2250 cât a fost modelul anterior (dar măcar pe acesta îl puteți lua mai ieftin).

Partea nasoală este că ce vedem aici este doar începutul. De acum încolo vor crește prețurile la toate electronicele. Dolarul tocmai a depășit 5 lei.

Cum afectează dolarul prețul electronicelor? În principiu toți producătorii folosesc dolarul ca monedă de referință. Și atunci când dolarul crește, crește și prețul în lei rezultat în urma conversiei. Ba chiar mai mult, în cazul unor produse care își mențin prețul pe toată durata producției, producătorii mai adaugă și o marjă în plus.

De exemplu prețul unui GoPro Hero 11 sigur nu va depăși prețul de listă de acum, care-i 550 de dolari. GoPro de regulă păstrează acest preț pe toată durata de viața a produsului. Dar 550$ transformați în lei acum ar însemna 2.750. Atunci de ce GoPro 11 este listat la 3.000 de lei? Pentru că cei de la GoPro nu știu însă cum va evolua cursul dolar-leu. Dacă scade și mai mult leul și ajunge la … să zicem 5.5 lei un dolar, atunci cei 550 de dolari transformați în lei ar fi 3.025 lei. Ei au încercat să fixeze un preț în lei astfel încât indiferent de evoluția cursului, marja lor de profit să rămână constantă.

Bineînțeles, acesta-i doar unul dintre factori. Nu mai aduc în discuție costurile crescute de transport, criza de chip-uri șamd.

Ce putem face?

Păi … nu mare lucru. Economii. Singurul sfat pe care vi l-aș putea da ar fi că dacă vă trebuie vreo electrocasnică sau vreun produs electronic neapărat și aveți banii, să nu mai amânați achiziția. Sigur nu va mai scădea prețul. Peste câteva luni eu cred că vom ajunge să ne bucurăm dacă le vom găsi la reducere la prețul normal de acum.

Thanks Putin for making America great again!

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: