Top 10 idei de cadouri educative de Crăciun pentru copii mici

By | December 15, 2023

Iată și partea a doua a listei cu cadouri educative pentru copii de 1-3 ani. Prima parte este aici și chiar dacă este denumită “idei de cadouri de Moș Nicolae”, recomandările respective se potrivesc cu siguranță și pentru Crăciun. După cum spuneam, nouă ne place să-i cumpărăm celui mic jucării și cadouri educative, care să nu-l supra-stimuleze, ci să-i dezvolte imaginația, răbdarea și concentrarea.

1) Joc pentru memorie și sortare – Aveți grijă cu el, pentru că este cu biluțe ce pot fi înghițite, și deci asta îl face potrivit pentru copii mai mari.

2) Trenuleț de lemn cu baterie și circuit mai simplu. Sau tot trenuleț de lemn cu circuit mai amplu, dar fără baterie. Noi i-am luat unul din Lidl, tot de lemn. Și aici există o multitudine de variante însă noi le-am ales pe cele de lemn pentru că sperăm ca în cazul în care va avea sau va primi mai mult de un set, să se potrivească șinele de lemn între ele. Se găsesc din acestea de lemn și la Lidl și la IKEA. Nu am verificat, dar sper să fie compatibile.

3) Joc cu lacăte, cifre și chei – Dacă-i undeva mai aproape de vârsta de 3 ani și deja știe să recunoască cifrele, cred că-i va plăcea să potrivească lacătul cu cheile.

4) Turnuleț din cuburi sau din păhărele. Acesta-i potrivit în jurul vârstei de 1 an. Țin minte și acum ce fățucă bucuroasă avea când eu făceam turnulețul de cuburi și el le dărâma și mai apoi ce bucuros a fost când a reușit să construiască și el primul turnuleț din cuburi. Păhărelele au avantajul că sunt mai rezistente și datorită marginilor se prind mai bine între ele. De asemenea, cel mic le mai ia uneori la baie și se joacă cu ele în cadă.

5) Pachet Răspundel Istețel – Acesta-i un pachet format dintr-un “creion” digital și o carte. Creionul se încarcă pe USB și în momentul în care copilul atinge obiectele de pe carte (animale, mașini, etc) cu creionul, creionul “citește” cu voce tare ce reprezintă acel obiect. De asemenea, cartea are și un mod de quiz și un mod în care povestește diversele scene din carte. Copilul nostru are momente și momente. Cred că au fost săptămâni în care aproape în fiecare zi stătea câte 10-20 de minute atingând cartea cu creionul și ascultând și apoi momente în care nu era interesat de această jucărie. Oricum, mi se pare o jucărie interesantă și educativă, trebuie doar nimerită bine vârsta la care să fie introdusă. Iar dacă cel mic căruia vreți să îi faceți acest cadou are deja creionul, puteți cumpăra și cărți cu diferite tematici (harta lumii, animale, mașini și utilaje, dinozauri, activități zilnice, engleză șamd)

6) Cărți cu abțibilduri – N-aveți cum să dați greș cu abțibilduri. Chiar dacă are deja o astfel de carte, sigur se va bucura de încă una în plus. Iar în cărticelele de la Galt sunt foarte bine conturate abțibildurile, așa că sunt ușor de dezlipit. Doar că inevitabil, vor ajunge abțibilduri și pe parchet, uși sau cadă.

7) Genul acesta de puzzle – Este un pic mai complicat decât cele cu mânere în care fiecare formă intră în locașul ei. Al nostru are ceva similar, dar cu 6 animăluțe și îi place periodic să le construiască.

8) Joc magnetic de pescuit – Am avut și eu ceva asemănător în copilărie și mi-l aduc aminte și acum. Mi se pare foarte distractiv, pentru că poate fi jucat și în doi. Fiind cu magneți însă, nu este potrivit pentru copii care sunt prea mici sau care nu au depășit faza de băgat obiecte în gură. Aveți așadar grijă la acest aspect.

9) Set de prim ajutor – Ceva aproape identic avem și noi de la Lidl și a fost una dintre cele mai bune investiții. Ne-a ajutat să îl pregătim din timp pentru vizita la medic. Practic pentru că s-a jucat atât de mult cu această trusă înainte de a merge la medic, era mai degrabă curios și entuziasmat pentru vizita la medic decât anxios sau temător.

10) Joc de îndemânare cu nasturi – Ideea este să facă un șirag din nasturi, iar nasturii au găuri în diferite poziții. Tot așa, pare o jucărie mai pentru trei ani plus.

Bonus: Calendarul interactiv Rutinel. Acest joculeț-calendar este o idee bună care întâmpină probleme în a convinge copiii să facă diverse activități zilnice, cum ar fi: spălat pe dinți, îmbrăcat, mâncat și somn. Are un suport împărțit pe 4 zone: dimineață, prânz, dupămiază, seară și 24 de cartonașe cu activități precum: îmbrăcat, spălat pe dinți, citit, mers la grădiniță, somn.

Ideea este ca odată ce stabilești rutina zilnică a copilului, să pui acele cartonașe pe suport, iar cel mic să le întoarcă odată ce termină activitățile respective. De exemplu după ce se spală pe dinți, întoarce cartonașul cu spălat pe dinți. Este un fel de to-do list cu gamificare pentru cei mici. Iar ca bonus au și predictibilitate și știu ce activitate urmează să se întâmple.

Noi l-am introdus pe la doi ani și patru luni și cred că a fost cam devreme, așa că l-am retras și urmează să îl mai re-introducem ulterior, să vedem cum se înțelege cu el.

În altă ordine de idei… sper că v-au fost de folos recomandările și vă sfătuiesc să dați comanda din timp și să le testați înainte să le dați copiilor. În caz că nu sunt potrivite, să aveți timp să le returnați.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “Top 10 idei de cadouri educative de Crăciun pentru copii mici

Spune-ți și tu părerea: