Televizoare în 2022. Cu ce noutăți vin Samsung, LG, Panasonic și Sony

By | January 13, 2022

Acum este CES la Las Vegas și în mod tradițional acum se lansează televizoarele noi pentru anul în curs. Așa că Samsung, LG și Sony au făcute deja câteva anunțuri pentru TV-urile lor din 2022. Haideți să vedem pe ultra-scurt cu ce noutăți vin.

Samsung

Anul acesta Samsung se concentrează pe schimbări mai mult software, pentru că au trecut de puțin timp la o tehnologie nouă (la mini LED și micro LED mă refer) și e întotdeauna loc de îmbunătățiri pentru tehnologiile noi.

Pe seria Neo QLED vor crește luminanța de la 12 biți la 14 biți. Ei îi spun acestei modificări 14 bit HDR Mapping și spun că va îmbunătăți contrastul și nivelele de negru. Vor folosi și AI pentru a separa mai bine subiectul de fundal și pentru a controla mai bine zonele de backlight dimming. Orice numai să nu bage Dolby Vision 😀

Am folosit o poză cu TV-urile Neo QLED de anul trecut, sper să nu se prindă nimeni 🙂

Pentru gameri vin cu rate de refresh între 120 Hz și 144 Hz, vor suporta AMD FreeSync Premium Pro și vor pune doar porturi HDMI 2.1 pe modelele de top.

De asemenea, anumite modele vor veni cu posibilitatea de a te conecta la GeForce Now și la Stadia, dar nu spun nimic de xCloud, ceea ce e ciudat. Încă o chestie interesantă este că dacă ai și o consolă next gen, poți folosi controllerele de la ea pentru a te juca pe GeForce Now sau Stadia.

Tot modele de top vor veni și cu o versiune îmbunătățită a telecomenzii fără baterii de anul trecut, care anul acesta va avea și posibilitatea de a se încărca de la undele electromagnetice ale routerului. Mișto asta. Așa arată telecomanda din 2022:

TV-urile din 2022 vor rula în continuare Tizen ca sistem de operare, dar vor veni cu o modificare la nivel de home screen. Samsung își va încerca norocul în stilul Google TV și Apple TV și va încerca să arate pe home screen (care se numește oficial Media Screen) conținut agregat de la toate platformele de streaming la care ești abonat: HBO, Amazon Prime, Rakuten, YouTube și ce o mai fi. Ei spun că pot agrega de la orice serviciu și că îți vor arăta recomandări personalizate.

Alte îmbunătățiri software?

Watch Together – Poți conecta un webcam la TV sau poți folosi telefonul pentru a vedea ceva de la TV împreună cu niște prieteni. Nu sună rău, m-aș putea uita la un meci de fotbal așa. De văzut însă cum va funcționa.

Platformă NFT – Chestia asta este ca un fel de galerie care îți va afișa un slideshow cu nft-urile pe care le ai tu, ca să poți să te flexezi cu ele în fața prietenilor. Eu nu cunosc niciun om din cercul meu de cunoscuți care să fi cumpărat un NFT.

Art Mode e o funcție prin care poți vedea un slideshow de opere de artă sau de fotografii personale, stil Chromecast. Funcția asta mi se pare mai utilă decât cea cu NFT-uri.

LG

Trece și LG la micro LED anul acesta, dar la cât de mult costă tehnologia, practic nu e prea interesant pentru noi.

Mai interesante sunt îmbunătățirile pe partea software. Ei au anunțat deja Stadia și GeForce Now pe TV-uri încă din noiembrie. Acum vin cu alte îmbunătățiri pe partea software. Dintre toate, două mi-au atras atenția.

Prima dintre ele ar fi posibilitatea de a crea câte un profil separat pentru fiecare utilizator al TV-ului, ca la Netflix. Chestia asta ar putea fi utilă în anumite gospodării. De exemplu din cauză că eu sunt logat pe TV-ul nostru, YouTube ne arată numai recomandări de mașini, ceasuri și tehnologie. Poate Alice ar vrea mai multe recomandări pe travel și pe yoga, nu știu.

A doua chestie mai mișto (și posibil cea mai mișto) este că poți face screen mirroring de pe ecranul unui televizor pe altul. Concret, nu mai stai să tragi cablu la toate TV-urile din casă, ci faci stream prin WiFi de pe un TV pe altul.

Și last but not least, funcția Always Ready transformă TV-ul în ramă foto atunci când nu te uiți la el. Tot Ambient Mode Chromecast style.

Altceva? Introduc și ei aplicație de Fitness și bagă suport pentru Matter, un nou standard al industriei pentru conexiuni mai sigure pentru Smart Home.

Ah, și au lansat un OLED de 97 inch. Iată cum arată (humans for scale):

lg oled 2022

Panasonic

Panasonic a anunțat OLED-urile din seria LZ2000, disponibile cu diagonale de 55 și 65 inch (140 și 165 cm) și pentru prima dată și 77 inch (195 cm). Mi se pare amuzant cum ceilalți anunță o mie de modele și configurații iar Panasonic vine în fiecare an și zice “uite, noi avem astea două televizoare mari și late, le folosesc color graderii de la Hollywood, deci sunt bune”.

tv panasonic 2022

Bine, ei au fost destul de inteligenți încât să mai aducă ceva pe TV-uri. Și anume sunetul Technics. Acum au făcut o matrice de difuzoare cu tehnologie beam-forming, cu difuzoare orientate în sus și în lateral. Probabil că va suna foarte bine.

O chestie care mi se pare interesantă la ei este un senzor care măsoară temperatura de culoare din cameră, ca să știe cum să regleze temperatura de culoare a TV-ului. Știu că și TV-urile de la ceilalți producători își pot ajusta luminozitatea în funcție de cea din cameră, dar nu știu dacă și temperatura de culoare.

Bine, în ultimul timp Panasonic a îmbunătățit și funcționalitățile pentru gaming. Prin Game Mode Control, noile TV-uri pot afișa informații despre sursa de semnal, au Dark Visibility Enhancer, HDR Tonemaping (poți seta cine să facă maparea – consola sau TV-ul) și informații despre Input Lag și VRR.

Au și ei propria variantă de Ambient Mode, denumită MyScenary. Spre deosebire de celelalte, MyScenary poate afișa și diverse clipuri video  sau sunete liniștitoare, din locații precum Hawaii, Madagascar sau Nepal.

Sony

Anul acesta sare și Sony în trenul mini LED: seria Z9K va fi 8K în timp ce X95K va fi 4K – ambele cu panel-uri de la LG.

Doar că ei mai fac ceva interesant. Primul televizor QD-OLED din lume. Adică primul OLED cu Quantum Dot. Practic ar trebui să folosească ce e mai bun din ambele lumi (LCD și OLED).

Sony folosește paneluri de la LG pentru TV-urile lor cu OLED, însă toată lumea este de acord că procesorul Sony face treabă mai bună cu panelurile decât face LG cu propriile OLED-uri. Ce este interesant? Că pentru QD-OLED vor folosi panel de la Samsung. Ce este și mai amuzant? Că Samsung nu a anunțat un TV cu QD-OLED la CES.

În rest? Rămân pe Google TV, n-au zis mare lucru pe partea de software. Vor avea compatibilitate bună cu PS5, seria A95K va avea 4xHDMI dintre care 2 vor fi HDMI 2.1 și surprinzător … vor avea și VRR direct 🙂

Cam atât. Raportat la piața din România, cred că 2022 va fi anul în care OLED-ul va fi adoptat în proporții mai mari și în mai multe domenii. De exemplu am prieteni care au trecut la TV-uri OLED pe post de monitoare. Iar LG a scos anul acesta un OLED de 42, care ar fi numai bun pentru așa ceva. ASUS a început să pună OLED pe laptopuri încă de anul trecut șamd. Nu-i văd însă pe români înghesuindu-se la mini LED.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Televizoare în 2022. Cu ce noutăți vin Samsung, LG, Panasonic și Sony

  1. Marius

    Panoul QDOT este de la Samsung, nu de la LG. LG face EVO.
    PS Tehnics are de mult timp sunetul pe televizoarele Panasonic, inclusiv cele pe care le-am testat noi atunci, in Polonia.

    Reply
    1. Revo Post author

      Stai, la cine te referi? La Sony, că folosesc QD-OLED de la Samsung? Că asta am spus și eu.
      Și da, sunetul Technics e de mult, n-am zis că de acum l-au pus. Matricea respectivă pare să fie nouă.

    2. Marius

      Mda, da, de Sony era vorba, am recitit, probabil m-am oprit la panou LG, nu si la continuare. 🙂

      In fiecare an modifica Panasonic un pic la sunet. Nu stiu daca mereu e mai oki. Sau poate nu mai aud eu bine.

Spune-ți și tu părerea: