Top 6 clipuri de pe canalul meu de YouTube în 2023

By | January 10, 2024

N-am spus-o cu voce tare (a se citi în scris), dar în secret, planul pentru 2023 era să produc cel puțin un video pe lună pentru canalul meu de YouTube. N-am spus asta pentru că la momentul respectiv mi se părea wishful thinking.

Însă la final de 2023, YouTube mi-a făcut un recap în care m-a anunțat că am postat 18 clipuri pe canal (din care probabil vreo 3-4 short-uri). În concluzie, n-a fost chiar unul pe lună, a fost o singură lună în care n-am postat nimic (august), dar au fost alte luni cu 2 clipuri.

De fapt, în realitate am început să postez serios din septembrie. În prima parte a anului mă luptam cu tehnica de filmare, cu scriptul și cu programul de editare. De fiecare dată greșeam ceva și multe clipuri video filmate nu au mai ajuns pe canal pentru că nu mi-a plăcut mie cum au ieșit pe total. Iar în ritmul în care filmam, până ajungeam să editez următorul clip, uitam deja cum să fac anumite lucruri în programul de editare video (Davinci Resolve).

Am avut și o satisfacție pe final de an, când la o petrecere cineva care nu este din zona de tehnologie, social media, agenție șamd m-a recunoscut de pe YouTube. Scriu pe blog de 11 ani și pot să număr pe degete de câte ori mi s-a întâmpla asta. În schimb acum am pus câteva video-uri pe YouTube și imediat m-a recunoscut cineva.

Top 6 clipuri pe canalul de YouTube

1. Noua Dacia Duster – 15k vizualizări

Am fost printre primii din România care au văzut Dacia Duster iar povestea din jurul clipului este amuzantă. Când m-am trezit în acea dimineață nu știam că urma să plec să filmez un Duster.

Am aflat cumva de prezentare, am vorbit cu organizatorii, m-am urcat în mașină, m-am dus acasă să iau cameră, trepied, microfon și toate cele. Era ora 14-ish, eu eram în Dorobanți și trebuia musai să mă întâlnesc cu cineva. Evenimentul era în Militari la ora 15. Am ajuns la eveniment cu 40 de minute întârziere, am semnat NDA-ul, am intrat în sală, am prins un pic din prezentare, apoi m-am așezat politicos la rând să filmez mașina. Fiind prea politicos, i-am cam lăsat pe toți să se bage în față cu filmarea (“doar două minute să mai trag și eu un cadru“), așa că am ajuns să filmez printre ultimii, când aproape că trebuiau să închidă sala. M-a ajutat Radu cu filmatul din mers și cu baterie pentru cameră (am realizat că plecasem cu ea încărcată 20% de acasă), că dacă mai și stăteam să poziționez trepiedul de fiecare dată nu mai aveam timp să termin. Am terminat de filmat pe la ora 18:20, apoi am ajuns acasă pe la 19:30. Am avut la dispoziție mai puțin de 24 de ore să scriu articolul, să montez și să editez clipul video, să fac thumbnail-ul pentru YouTube și să postez până a doua zi la ora 11 (când expira NDA-ul).

Am scris aceste detalii doar ca să înțelegeți ce se întâmplă în culisele acestor clipuri. Și de ce uneori astfel de clipuri video nu sunt chiar de nota 10. De exemplu eu nu sunt foarte mulțumit de acesta. Mi se pare că văd 1000 de greșeli în el și mi-ar fi plăcut să mai stau și să mai bibilesc la el, să fac cut-uri mai bune, să mă joc cu contraste și luminozitate șamd. În realitate, dacă ești one-man-show, e cam greu să faci asta.

2. Cum funcționează un mop electric Kärcher FC7? – 5k vizualizări

Da, cine ar fi crezut că un mop electric va genera atât interes? Ei bine, a făcut-o. Review-ul este aici.

3. iPhone 15 Pro – 3.5 k vizualizări

Acest clip l-am editat și apoi l-am trimis unor prieteni pentru o părere. După ce l-a văzut în varianta despre care eu credeam că este finală, unul dintre ei m-a ajutat cu editarea și cu thumbnail-ul. Practic după ce l-am văzut pe el cum a editat am mai prins și eu câte ceva. Dintr-un clip oarecum monoton, a făcut un clip mult mai dinamic cu doar câteva cut-uri și zoom-uri. Iar thumbnail-ul cred că a avut un mare impact.

4. Samsung Fold5 și Flip5. Ce este nou? – 1.4k vizualizări

Acesta este tot așa, un video filmat sub un NDA, înainte ca telefoanele să fie lansate oficial pe piață. Cheers to Samsung că face aceste evenimente!

La momentul respectiv nu mă simțeam confortabil să filmez în public și să se uite alți oameni la mine. Așa că am filmat doar b-roll acolo și am adăugat voice-over de acasă. A durat mai mult și mi se pare că a ieșit un clip mai monoton.

5. VW ID.7 în România – 1.4k views

Acest clip a fost postat în decembrie și are deja 1.400 de vizualizări. S-ar putea să mai crească odată cu trecerea timpului.

6. Audio: despre Sonos ERA 100 – 1.1k views

De ce doar șase clipuri? Pentru că mi se pare că acestea au fost cu adevărat de succes. Restul au rămas în bulă și nu au făcut destule vizualizări.

Dacă ar fi să pun și două clipuri pe care mi-a făcut plăcere să le fac ar fi următoarele două.

BMW i7

Nu știam că urmează să conduc mașina ci doar că mă duc la un NDA cu privire la inovațiile tehnologice de pe BMW i7 (articolul este aici).

Doar că …

Cred că motivul pentru care acest clip nu a fost foarte vizualizat a fost faptul că am pornit la drum fără un plan. Am filmat doar cu telefonul, parcarea în care am filmat nu era prea bine luminată, am lăsat și unele secvențe prea lungi. Nu am ales un moment bun de publicare, nu am ales un thumbnail foarte reușit. Ce să mai, uitându-mă acum la el îmi dau seama cât de multe lucruri puteau fi îmbunătățite.

În vizită pe un platou de filmare

O experiență inedită pe care nu știu cum aș fi experimentat-o altfel. Și culmea, că era cât pe ce să refuz invitația, că tocmai mă recuperam după o răceală nasoală când a venit.

Cei de la Focus Sat m-au invitat la avanpremiera Django. M-am plimbat pe platou, am văzut actori, am văzut cum se filmează o cascadorie, am băut un cocktail într-un saloon și apoi am văzut primul episod într-o studio care era amenajat ca o capelă (care apare și în serial). Iar serialul este destul de bun.

Apropo, la toate clipurile de mai sus cifrele sunt “naturale”, așa cum le-a lăsat bunul algoritm să fie, fără să le dau eu boost. Aparent pe YouTube este foarte ieftin să promovezi un clip, dai câțiva lei la YouTube și faci performanță la hectar. Eu însă nu le promovez, pentru că vreau să înțeleg ce este de succes și ce nu. Ce place la public și ce place la algoritm. Vreau să ajung la 1000 de subscriberi reali, care au apăsat butonul de subscribe pentru că au fost interesați, nu pentru că l-au apăsat din greșeală sau pentru că au văzut o reclamă.

După cum spuneam, anul trecut de prin septembrie am început să mă prind cum stă treaba cu YouTube și mai ales să am o strategie pentru clipuri. Înainte pur și simplu filmam și la montaj realizam că ori mă plictisesc pe mine însumi, ori că nu am menționat tot ce voiam să menționez și că astfel acel clip nu este o poveste cap-coadă, ci o înșiruire de idei. Targetul principal pentru 2023 a fost să nu fiu cringe.

Pe final de 2023 am reușit să scap și de tracul de cameră și acum am curaj să filmez inclusiv în public, când se uită alți oameni la mine. Înainte chiar și când mă filmam acasă mă înroșeam și mă rușinam fiind singur în casă.

Cred însă că în 2024 va merge mai bine. Am cumpărat și un GoPro pentru filmat în condiții mai diverse, am cumpărat și lumini pentru un mini-studio, softbox și ce mai trebuie. Poate trec și eu de 1k subscriberi.

Timp să fie, că de plăcut îmi place să filmez. De fiecare dată când fac un video nou mă simt ca atunci când scriam pe blog la început.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Top 6 clipuri de pe canalul meu de YouTube în 2023

  1. Marius Cucu

    Eu cred ca nu scap prea curand de trac de camera, daaaaaaaar am observat o evolutie si la mine. Am stabilizat si eu lucrurile, in mare, acum ramane sa ma obisnuiesc pe video cat se poate de mult.
    Ca tot m-ai intrebat recent: am numarat si eu: am fix 20 de video pe 2023. Credeam ca am facut mai mult, mai des. Eh, in conditiile astea, sunt suficient de impiedicat :))

    Chiar e misto ca suntem destul de multi la inceput pe video, putem face schimb de experiente. 🙂

    PS GO Pro nu stiu cat e pentru “vlogging”

    Reply
    1. Revo Post author

      Eh, nici eu nu zic că am scăpat complet. E doar mai bine.
      GoPro nu este neapărat pentru vlogging. Dacă voiam pentru vlogging, Samsung S23 Ultra este de ajuns. GoPro este o cameră în plus, în principiu pentru uz personal, dar o să ajute dacă am de filmat de la volanul unei mașini de exemplu. Sau dacă vreau să fac un cadru mai dinamic pe un anumit subiect.

  2. Mihai

    Nu știu când mai ai timp sa și editezi video acum și cu copil pe cap, dar te felicit pentru perseverență.
    Clipurile tale au deja o calitate buna, nu cred că e cazul să investești foarte mult in aparatura. Majoritatea le vedem de pe telefon, nu de pe TV-uri 4k de 60″ ????

    Reply
    1. Revo Post author

      Până acum jumătate de an nu aveam timp nici să respir. De când a început să meargă la grădiniță e un pic mai bine. În sensul că tot este puțin timp, dar măcar am mai multă predictibilitate atunci când îmi fac programul.
      Legat de YouTube, aparent foarte multă lume consumă YouTube seara de pe TV 🙂 Fac parte și din acea audiență care s-a mutat de la posturile TV.

Spune-ți și tu părerea: